Diana (album)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search

diana er Diana Ross sitt tiende soloalbum og ble utgitt den 22. mai 1980. Albumet var, og er Ross sitt mestselgende albumet i karrieren. Albumet solgte godt over seks millioner i USA, ytterligere tre millioner i Europa og erklært platina av RIAA.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Etter suksess med disco-albumet The Boss året før, var Ross ute etter en ny og moderne «sound» og Motown satte henne i arbeid med de anerkjente produsentene Bernard Edwards og Nile Rodgers fra gruppa Chic. Ifølge ryktene hadde produsentene skrevet materiale nok for et album, med Aretha Franklin i tankene. Franklin hadde året før opplevd sin første fiasko med disco-platen La Diva og takket nei. Sangene «Upside Down» og «I'm Coming Out» ble derfor gitt til Ross, og til tross for konfliktene som skal ha oppstått mellom Ross og produsentene ble albumet ferdiggjort.

Ross var ikke fornøyd med platen, og med diskoens tilbakeslag, fryktet Ross for karrieren. Hun tok demoene med seg til Motown, og remikset alle låtene sammen med Russ Terrana. Låtenes diskopreg ble tonet ned, lange, musikalske partier ble kuttet vekk og tempoet ble økt for å gi sangerinnen en mer ungdommelig og lysere stemme. Edwards og Rodgers var ikke fornøyde og saksøkte Motown senere. Produsentene ble kontaktet for et oppfølgeralbum, men planene ble lagt på is da Ross forlot Motown i 1981.

Sporliste[rediger | rediger kilde]

Alle sanger skrevet av Bernard Edwards og Nile Rodgers.

Side A[rediger | rediger kilde]

 1. «Upside Down» – 4:05
 2. «Tenderness» – 3:52
 3. «Friend to Friend» – 3:19
 4. «I'm Coming Out» – 5:25

Side B[rediger | rediger kilde]

 1. «Have Fun (Again)» – 5:57
 2. «My Old Piano» – 3:55
 3. «Now That You're Gone» – 3:59
 4. «Give Up» – 3:45

Mottakelse[rediger | rediger kilde]

Da albumet ble utgitt i mai 1980, ble Ross introdusert til den yngre generasjonen, og albumet nådde andreplass på den amerikanske salgslisten, med førstesingelen «Upside Down» på topp på singel-listen. Albumet har per dags dato solgt godt over 10 millioner. Albumet ble gjenutgitt i 2003, med de originale Chic-versjonene.

Singler[rediger | rediger kilde]

 • 1980: «Upside Down» / «Friend to Friend» (#1 USA)
 • 1980: «I'm Coming Out» / «Give Up» (#5 USA)
 • 1980: «My Old Piano» / «Now That You're Gone» (#109 USA)
 • 1981: «Tenderness» / «Have Fun Again»

Advarsel: Visningstittel "<i>Diana</i> (album)" erstatter tidligere visningstittel "diana (album)".