Det som inte dödar oss

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Det som inte dödar oss er en roman av David Lagercrantz, skrevet på oppdrag av Norstedts Förlag som en frittstående forsettelse av Millennium-trilogien.

I desember 2013 kunngjorde Norstedts Förlag at Lagercrantz hadde fått i oppdrag å skrive en en frittstående forsettelse av trilogien til den avdøde forfatteren Stieg Larsson.[1][2] Forlaget uttalte før utgivelsen at boken ikke ville være basert på Larssons (uferdige) manus til en fjerde bok og at forlaget aldri hadde hatt tilgang til noe slikt manus.[3] Lagercrantz' bok ble publisert den 27. august 2015.

I forbindelse med boklanseringen ble Norstedts Förlag kritisert for betingelsene som ble satt for journalister som ville intervjue Lagercrantz i forbindelse med lanseringen. Journalistene fikk for eksempel ikke lese boken i forveien. En av forlagets talspersoner uttalte at journalister ikke behøver å lese en bok før et intervju, og ga eksempler på spørsmål som kunne stilles forfatteren uten at man hadde lest boken.[4]

På samme måte som i Larssons bøker er Lisbeth Salander og Mikael Blomkvist hovedpersonene i Lagercrantz' bok. I Det som inte dödar oss arbeider Salander og Blomkvist med en sak som stiller dem overfor spørsmål om nasjonal og internasjonal overvåkning, mediekrise og industrispionasje. Blomkvist får et tips om den tilbaketrukne professoren Frans Balder og hans autistiske sønn August. Balder forsker på kunstig intelligens, noe som ikke interesserer Blomkvist før han forstår at forskningstemaet har forbindelseslinjer til en hacker som retter sine angrep mot Salander, og at også den amerikanske hemmelige tjenesten National Security Agency har funnet hennes profil. I denne boken vender dessuten Lisbeths tvillingsøster Camilla tilbake.

Hos Lagercrantz får både Blomkvist og Salander mykere og mindre outrerte karaktertrekk enn i bøkene til Stig Larsson.[5]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Flores, Juan (17. desember 2013). «Stieg Larssons fjärde bok skrivs av Lagercrantz». Dagens Nyheter. Besøkt 17. desember 2013. 
  2. ^ «Så blir nya Millenniumromanen». DN.SE (svensk). 27. januar 2015. Besøkt 9. september 2021. 
  3. ^ Gedin, Eva (2013): "David Lagercrantz skriver en fjärde bok i Millenniumserien!". Arkivert 22. april 2014 hos Wayback Machine. Norstedts.se. Lest 21. april 2014.
  4. ^ «Debatten om Norstedts, genuskunskap vid militära uppdrag, och finns någon lösning i sikte i Syrien? - Nordegren & Epstein i P1». sverigesradio.se (svensk). Sveriges Radio. 26. august 2015. Besøkt 9. september 2021. «Norstedts Förlag har fått kritik av för att bland annat ha gått till överdrift genom att upprätta kontrakt med dem som vill intervjua författaren och dessutom inte låtit journalister läsa boken i förväg. Det här är vi väldigt nyfikna på i dagens program. Vi undrar om det överhuvudtaget går att göra en intervju om en bok ändå även om journalisten inte fått läsa boken.» 
  5. ^ Stig Hansén (27. august 2015). «+Recension: ”Det som inte dödar oss” - välkommen till ett nytt millennium». Sydsvenskan (svensk). Besøkt 9. september 2021.