Det som inte dödar oss

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Det som inte dödar oss er en roman av David Lagercrantz, skrevet på oppdrag av Norstedts förlag som en frittstående forsettelse av Millennium-trilogien.

I desember 2013 kunngjorde Norstedts förlag at Lagercrantz hadde fått i oppdrag å skrive en fjerde del som en frittstående forsettelse av trilogien. Boken ble publisert den 27. august 2015.[1][2] Norstedts uttalte samtidig at boken ikke er basert på Stieg Larssons (uferdige) manus til en fjerde bok og at forlaget aldri hadde hatt tilgang til noe slikt manus.[3]

I forbindelse med boklanseringen ble Norstedts förlag kritisert for å fastsette vilkår for de journalister som skulle intervjue Lagercrantz. Journalistene fikk for eksempel ikke lese boken i forveien. En av forlagets talspersoner mente at journalister ikke behøver å lese en bok før et intervju. Hun foreslo at journalistene istedet skulle spørre om prosjektet var å ta over å skrive Millennium-serien, spørre om forfatteren eller spørre hvordan forfatteren hadde forvaltet rollefigurene.[4]

I boken opptrer igjen Lisbeth Salander og Mikael Blomkvist, som havner midt i aktuelle spørsmål om nasjonal og internasjonal overvåkning, mediekrise og industrispionasje. Blomkvist får et tips om den tilbaketrukne professoren Frans Balder og hans autistiske sønn August. Balder er en ledende forsker innen kunstig intelligens, hvilket ikke intresserer Blomkvist før han forstår at en hacker som stämmer inn på Salanders profil har en finger med i spillet, og at dessuten National Security Agency har funnet hennes profil. Dessuten vender Lisbeths tvillingsøster Camilla tilbake.

Lagercrantz utvikler Stieg Larssons portrett av såvel den stenharde og iskalde Salander som den evig engasjerte Blomkvist til å få nye og mykere, ikke fullt så overdrevne karakterdrag.[5]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Flores, Juan (17 december 2013). «Stieg Larssons fjärde bok skrivs av Lagercrantz». Dagens Nyheter. Besøkt 17. desember 2013.  Sjekk datoverdier i |dato= (hjelp)
  2. ^ Cederskog, Georg (27 januari 2015). Dagens Nyheter http://www.dn.se/kultur-noje/sa-blir-nya-millenniumromanen/.  Sjekk datoverdier i |dato= (hjelp); |seksjon= ignorert (hjelp)
  3. ^ Gedin, Eva (2013): "David Lagercrantz skriver en fjärde bok i Millenniumserien!". Arkivert 22. april 2014 hos Wayback Machine. Norstedts.se. Läst 21 april 2014.
  4. ^ "Debatten om Norstedts, genuskunskap vid militära uppdrag, och finns någon lösning i sikte i Syrien?", Nordegren & Epstein i P1, 26 augusti 2015. Åtkomst den 26 augusti 2015.
  5. ^ http://www.sydsvenskan.se/kultur--nojen/recension-det-som-inte-dodar-oss---valkommen-till-ett-nytt-millennium/ Sydsvenskan: Välkommen till ett nytt millennium