Det jødiske samfunnssenteret i Kraków

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Det jødiske samfunnssenteret i Krakow
Det jødiske samfunnssenteret i Krakow

Det jødiske samfunnssenteret i Kraków (polsk: Centrum Społeczności Żydowskiej w Krakowie, engelsk Jewish Community Centre, JCC) er et jødisk kultur- og pedagogisk senter i bydelen Kazimierz i Kraków i Polen. Senteret ligger på Miodowa gaten og bygningen der senteret holder til står i bakgården til Tempelsynagogen. Det jødiske samfunnssenteret i Kraków ble etablert etter initiativ fra prins Charles i 2008.

Virksomhet[rediger | rediger kilde]

Det jødiske samfunnssenteret i Kraków har som mål å bygge et jødisk samfunnsliv i Kraków. JCC består av mennesker som er av jødisk opphav og andre personer interessert i jødisk kultur, religion og tradisjon. Senteret har daglige aktiviteter som undervisning, kurs og språkkurs i hebraisk, engelsk og spansk.

Regelmessig organiserer senteret også utstillinger, festivaler, filmvisning, bokmøter, forelesninger om jødedom, hasidisme og jødisk lov. Hver uke blir det stelt i stand en kosher sabbat s middag i bygningen. På helligdager organiserer senteret forskjellige møter og fester. Innenfor senteret finnes en seniorklubb for de eldre, Krakóws jødiske studentklubb og en barnehage for de yngste.

I kjelleren er et bibliotek oppkalt etter rabbineren Remuh. Det rommer samlinger av poesi, romaner både på polsk og engelsk, ordbøker, dagbøker, memoarer er å finne. Andre bøker, som klassikere på jiddisch, om jødisk historie, holocaust, antisemittisme, polsk-jødiske forhold, sionisme, psykologi, filosofi, tegneserier, kokebøker og barnebøker er også å finne i biblioteket.

Ved senteret drives det også genealogisk verksted og aktiviteter som sang på jiddisch, israelsk dans og magedans, yoga og Krav Maga.

Historie[rediger | rediger kilde]

Den 12. juni 2002 var prins Charles, fyrste av Wales på besøk i Kraków og ble begeistret over den jødiske bydelen Kazimierz. Under et møte med styret til det Mosaiske trossamfunn i Kraków 13. juni 2002 fikk Prins Charles vite at medlemmene trenger en møteplass utenfor synagogen. Prins Charles lovet å hjelpe finansielt. Etter hvert involverte andre organisasjoner, som World Jewish Relief og American Jewish Joint Distribution Committee, seg i initiativet. Formalitetene rundt byggetillatelse tok lang tid og først den 14. november 2006 fant inngivelsen av byggeprosjektet i Tempelsynagogen sted. I seremonien deltok Nigel Layton, formann for World Jewish Relief, Jossi Erez, formann for American Joint Distribution Committee, Piotr Kadlcik, formann for Foreningen av Jødiske Menigheter i Polen, Tadeusz Jakubowicz, formann for den jødiske menighet i Kraków, Galicjas hovedrabbiner Edgar Gluck og Krakóws rabbiner Boaz Pash. Byggingen var ferdig i 2008.

Bygget har fire etasjer og et areal på 800 m². Den kostet rundt 10 millioner zloty (ca. 20 millioner kroner). Det jødiske samfunnssenteret i Kraków har blitt et kultursenter og en møteplass for det jødiske samfunnet. Bygget er ikke bare beregnet for det jødiske samfunnet og dets underorganisasjoner, men også for alle innbyggere i Kraków og turister. Kontorer, konferansesenter, internettcafe, legekontor og rehabiliteringssenter skal også ha plass i bygget. Den 29. april 2008 var Prins Charles og Camilla, hertuginne av Cornwall til stede ved seremonien hvor de offisielt åpnet Det jødiske samfunnssenteret i Kraków.

Direktør for senteret er Jonathan Ornstein.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]