Det flamske parlamentet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Plenumssalen i Det flamske parlament

Det flamske parlamentet (nederlandsk: Vlaams Parlement, fransk: Le Parlement flamand) er en lovgivende forsamling for saksområder som er delegert til Det flamske samfunnet eller regionen Flandern i Belgia. Formelt har regionen Flandern overført sin til fullmakter til Det flamske samfunnet.

Det flamske parlamentet utsteder lover som gjelder for alle personer i regionen Flandern og for flamske institusjoner i Brussel. Det utnevner og kontrollerer den flamske regjering og vedtar det flamske budsjettet.

Det flamske parlamentet holder til i en bygning med samme navn i Brussel[1] og medlemmene og ansatte har kontorer i Huset til flamske folkevalgte.

Parlamentet har 124 medlemmer. De seks medlemmene fra Brussel kan bare stemme i saker som gjelder det flamske samfunn og ikke i saker som gjelder for regionen Flandern.[2] Det avholdes valg til parlamentet hvert femte år.

Historie[rediger | rediger kilde]

Det flamske parlament ble vedtatt opprettet i 1970[3] og møtte for første gang i 1971. Navnet var da Kulturrådet for det flamske kulturelle samfunnet. Senere har mandatet blitt utvidet gjennom en serie grunnlovsendringer. Navnet ble endret til Det flamske rådet i 1980 og så til Det flamske parlamentet i 1996.[4] Fram til 1995 ble medlemmene valgt av Belgias føderale parlament. Etter 1995 har det vært avholdt separate valg til parlamentet hvert femte år.

Sammensetning[rediger | rediger kilde]

Partisammensetningen i Det flamske parlament 2014 - 2019

Sammensetning av parlamentet 2014-2019

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ The Flemish Parliament, VlaamsParlement, hentet 23. september 2012
  2. ^ The Flemish Community, Belgium.be, hentet 23. september 2012
  3. ^ Rory Watson: Lessons we can learn Arkivert 9. april 2016 hos Wayback Machine. (passord) The Herald, 20. november 1998, via Highbeam.
  4. ^ Anja Otte: Happy 40th, Flemish Parliament![død lenke]Flanders Today, 30. november 2011

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]