Sudan Revolutionary Front

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sudan Revolutionary Front
LandSudan
IdeologiNytt Sudan
Flagg

Sudan Revolutionary Front («Sudans revolusjonære front») er en allianse mellom ulike sudanesiske fraksjoner som motsetter seg regjeringa til president Omar al-Bashir. Alliansen ble erklært oppretta 12. november 2011, etter at darfurske opprørsgrupper flere måneder hadde støttet opprørsgruppen Sudan People's Liberation Movement-North i gruppas konflikt med regjeringa i Khartoum.

Alliansen bringer sammen de to viktigste fraksjonene av Sudan Liberation Movement/Army og den andre viktige opprørsgruppen Darfur, Justice and Equality Movement med opprørere i Sør-Korfoan og an-Nil al-Azraq. Deklarasjonen om gruppas opprettelse ble forsinket fram til JEM og de andre fraksjonene hadde blitt enige om hvilken rolle islam skulle spille i en potensiell post-revolusjonær føderal regjering.

De som undertegnet deklarasjonen var Yāsir ʿArmān for SPLM-N, Ahmed Tugud for JEM, Abu al-Gassim al-Haj for SLM-an-Nur og ar-Rayah Mahmoud for SLM-Minnawi.

Yāsir ʿArmān, SPLM-Ns generalsekretær og et viktig medlem av SRFs høye politiske komité, sa kort tid etter SRFs opprettelse at "hele Sudan er innenfor handlingsområdet, inkludert al-Ḫarṭūm." Derimot er både JEM og SLM-fraksjonene basert i Darfur, og SPLM-N har ikke spredt sin kamp mot den sudanesiske regjeringa nord for Sør-Kordofran og an-Nil al-Azraq. I slutten av desember rykket JEM-soldater inn i Nord-Kordofan med intensjonen om å fjerne al-Bašīr fra makta, men de ble slått tilbake da deres leder Khalil Ibrahim ble drept i kamp der.

Den sudanesiske regjeringa har beskyldt sin sørlige nabo Sør-Sudan for å støtte opprørsgrupper. I tillegg til å bombe sør-sudanesisk infrastruktur og leirer, har Sudan ifølge regjeringa i Juba også støttet væpnede fraksjoner inne i Sør-Sudan.

Se også[rediger | rediger kilde]