Den solgte brud

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Omslag til en utgave av Prodaná nevěsta fra 1919
Smetana, 1854

Den solgte brud (tsjekkisk: Prodaná nevěsta) er en komisk opera i tre akter med musikk av Bedřich Smetana og libretto av Karel Sabina.

Handlingen er lagt til en liten landsby i Böhmen på 1800-tallet.

Historie[rediger | rediger kilde]

Smetana skrev musikken i årene 1863–1866. En to akters versjon med talte dialoger ble uroppført 30. mai 1866 på det provisoriske teatret Prozatimní divadlo i Praha, men slo ikke godt an, så de følgende fire årene reviderte og utvidet han operaen. Den endelige versjonen ble uroppført i 1870 og ble straks en verdenssuksess. Mange av de tidlige internasjonale oppføringene var en tyskspråklig versjon med tittelen Die verkaufte Braut, og også denne versjonen blir fortsatt oppført og innspilt.

Handling[rediger | rediger kilde]

I en liten bøhmisk landsby feires kirsebærblomstringen på tradisjonelt vis. Unge Mařenka er likevel trist fordi foreldrene vil gifte henne bort til Vašek, sønn av den rike bonden Mícha. Mařenkas hjerte tilhører drengen Jeník og hun lover ham evig troskap. Han forteller at en ond stemor drev ham hjemmefra, men holder noen viktige detaljer for seg selv.

Jeník har fått 300 gulden av ekteskapsmegleren for å gi avkall på Mařenka, men den kvikke drengen har samtidig stilt betingelse om at at hun bare kan giftes bort til en sønn av Mícha. Mařenka føler seg naturligvis sveket av Jenik, og erklærer at hun like godt kan gifte seg med Vašek. Men Vašek har aldri sett Mařenka, så Jeník lykkes i å framstille henne i et så dårlig lys at den enfoldige frieren får kalde føtter og snart forelsker seg i den omreisende sirkusdanseren Esmeralda.

Jeníks godt bevarte hemmelighet er at han er Vašeks halvbror, og nå dukker Mícha opp på scenen for å erklære at Jeník er en sønn fra første ekteskap som han lenge trodde var forsvunnet. Dermed kan den overlykkelige Mařenka konstatere at med Vašek ute av bildet innebærer Jeníks snedige betingelse at det bare er ham hun kan gifte seg med.

Musikk[rediger | rediger kilde]

Fram til Smetanas tid fantes ingen egen nasjonal tsjekkisk opera, bortsett fra noen mindre og lite spilte verk. Den solgte brud er Smetanas andre opera og et ledd i hans bestrebelser på å skape en egen tsjekkisk operasjanger. Han bruker mye tradisjonelle bøhmiske danseformer som polka og furiant, selv om han stort sett unngår å sitere folkemelodier. Musikken har likevel et distinkt folkemusikalsk preg.

Den spilleteknisk krevende overtyren, som han uvanlig nok komponerte før han hadde startet hovedarbeidet med operaen, fører hurtig over i selve handlingen. Overtyren og satsen Furiant framføres ofte som uavhengige konsertstykker.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Vlasta Reittererova/Hubert Reitterer: Vier Dutzend rothe Strümpfe ... Zur Rezeptionsgeschichte der Verkauften Braut von Bedřich Smetana in Wien am Ende des 19. Jahrhunderts (= Theatergeschichte Österreichs, bind III, hefte 4), Wien 2004, 475 s. 40 Tafeln.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]