Den sanne vilje

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Den sanne viljen er et begrep innen Thelema som betegner menneskets sanne kjerne eller vesen. Grunnleggeren av filosofien og religionen Thelema, Aleister Crowley, sier følgende om den sanne viljen:

Enhver mann og enhver kvinne har en kurs, delvis avhengig av selvet, og delvis avhengig av omgivelsene, som er naturlig og nødvendig for begge.[1]

Med andre ord er den sanne viljen avhengig av menneskets indre faktorer, selvet, og de begrensninger eller muligheter som omgivelsene legger på dette individet. Denne viljen er menneskets sanne natur og Thelema preker således at man skal finne fram til denne viljen og følge den. Som Thelemas lov sier: «Gjør hva du vil skal være hele Loven.».[2]

Fullkommengjørelsen av denne «sanne viljen» søkes oppnådd gjennom det system som Aleister Crowley utarbeidet som kalles Magick.

Aleister Crowley benytter begrepet «vilje» og «sann vilje» om hverandre i sine skrifter og omtaler noen ganger begrepet som skjebne. Det man skal merke seg er at Crowleys forestilling om dette begrepet likevel ikke er fatalistisk.

Begrepet om den sanne viljen kan også med rette kalles for mystisk. Mystisk i den forstand at erfaringen av å finne denne viljen faller under begrepet visjonen av individets «Hellige skytsengel» (engelsk Holy guardian angel'). Med andre ord er det å leve i samsvar med den sanne viljen det samme som å være i samtale med denne Hellige skytsengel og oppnåelsen av den regnes som å være en altomveltende personlig og subjektiv erfaring.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Crowley, Aleister – Magick, Liber ABA (Book Four), Samuel Weiser, 1994, ISBN 0-87728-737-6, s. 129
  2. ^ Crowley, Aleister – Lovens Bok (Liber AL), I:40

Se også[rediger | rediger kilde]