Den røde pil

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Den røde pilen, nattoget med sovevogner som kjører mellom Moskva og St. Petersburg.
Den røde pilen forlater St. Petersburg-stasjonen da «Hymne til den store byen» blir spilt.

Den røde pilen (russisk: Кра́сная стрела́) er et russisk natt-tog med sovevogner på Moskva- og St. Petersburg-jernbanen

Historie[rediger | rediger kilde]

Den røde pilen går fra Leningrad-stasjonen i Moskva til Moskva-stasjonen i St. Petersburg. Det startet i 1931 ble bare blitt avbrutt mellom 1941 og 1943 under beleiringen av Leningrad. I 1962 ble den dype røde fargen på togetvedtatt. Siden 1965 har sangen «Hymne til den store byen» blitt spilt når Den røde pilen forlater St. Petersburg klokken 23:55. Den ble komponert av Reinhold Glière i 1949, og ble i2002 adoptert som en hymne til St. Petersburg i 2003.

For å øke kapasiteten  ble et nytt nattkg med sovevogner kalt Megapolis, introdusert av Tverskoy Express-selskapet. Dette forlater Moskva eller St. Petersburg like etter Rød pil og Express.

Fasiliteter ombord[rediger | rediger kilde]

Selv med all sin retro-sjarm, er dette enestående luksuriøse russetoget like oppdatert og moderne som en sovende vogn som finnes i omtrent alle land. Passasjerer med togbilletter fra Red Arrow kan glede seg over fasiliteter med høy komfort mens de glir gjennom natten mellom Russlands historiske hovedbyer på et overnattingstog fra Moskva og St. Petersburg.

Dagens reise med luksustog oppfyller kravene fra de fleste jernbanere reisende, særlig de som søker spesielle og unike togreiseopplevelser fra hele verden. Røde Pils livlige røde vogner gløder nesten mot landskapets grønne omgivelser, og er like mye en del av russisk kultur som borsch![1]

Viktige hendelser[rediger | rediger kilde]

I anledning 75-årsjubileet for jernbanen ble et spesielt T-banetog kalt Rød pil - 75 år lansert i 2006 på Moskvas metro den 29. mars 2010 T-bane tog ble bombet i terrorangrepet på Lubyanka-banestasjon. I juni 2010 var toget reparert og i drift .

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ "Russian Red Arrow Luxury Train, Overviw" (English), Mark Van-Anderson, 12.05.2020.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]