Den norske sjømannskirken (Buenos Aires)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Den norsk sjømannskirken (Buenos Aires) ble vigslet 20. august 1920. Den lå på Avenida Ing. Huergo og fikk navnet «Minnekirken over krigsforliste sjømenn». Kirken var i drift til 1978, da ble eiendommen solgt og virksomheten midlertidig innstilt. I 1985 ble det besluttet å ha en besøkstjeneste til Buenos Aires med gudstjenester to til fire ganger i året.

Historie[rediger | rediger kilde]

I 1888 fikk sjømannskirken et leseværelse i Buenos Aires. Byen hadde et rykte som den verste by i verden blant norske sjøfolk på den tiden, men et arbeid ble etablert i havnekvarteret Boca. Hans Jakob Borse Geelmuyden var den første sjømannspresten i Buenos Aires, han skulle i tillegg betjene Montevideo fire-fem ganger i året med gudstjenester ombord på skip og Rosario et par ganger i måneden med gudstjenester i en engelsk kirke.

Også andre norske prester hadde tjeneste i Buenos Aires. I 1914 kom sjømannsprest Johan Nielsen dit, da var det mange sjøfolk fra norske seilskuter der, så han satte i gang en innsamling til en ny sjømannskirke, som altså ble innviet i 1920. I 1933 overtok Sverre Eika som sjømannsprest der, og han ble i Buenos Aires til etter 2. verdenskrig.

Selv om kirken ble utvidet og modernisert og den skandinaviske kolonien sluttet godt opp om arbeidet, endret forholdene seg da skipsanløpene gikk sterkt tilbake utover på 1950- og 1960-tallet. På 1970-tallet kom det planer om en motorvei gjennom området, og det satte en stopper for arbeidet. Kirken ble revet.

Kilder[rediger | rediger kilde]