Den flygende hesten

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Den flygende hesten
orig. Конёк-Горбунок
Generell informasjon
GenreFantasyfilm, filmsaga
Utgivelsesår1947
NasjonalitetSovjetunionen
Lengde57 min.
SpråkRussisk
Bak kamera
RegiIvan Ivanov-Vano, Aleksandra Snezjko-Blotskaja Rediger dette på Wikidata
ManusNikolaj Rozjkov Rediger dette på Wikidata
Basert på
Den pukkelryggede hesten Rediger dette på Wikidata
MusikkViktor Orlanskij Rediger dette på Wikidata
FotoMikhail Drujan, Nikolaj Voinov Rediger dette på Wikidata
Foran kamera
Medvirkendeingen Rediger dette på Wikidata
Stemme­skuespiller(e)Georgij Milljar, Georgij Vitsin, Valentina Sperantova, Anatolij Kubatskij, Galina Novozjilova, Leonid Pirogov Rediger dette på Wikidata
FortellerGeorgij Tsjernovolenko Rediger dette på Wikidata
Annen informasjon
Farve/s.hvFarger Rediger dette på Wikidata
FilmselskapSojusmultfilm Rediger dette på Wikidata
Premiere(r)1947
Eksterne lenker

Den flygende hesten (originaltittel: Конёк-Горбуно́к) er en sovjetisk animert film fra 1947, regissert av Ivan Ivanov-Vano.[1][2]

Handlingsreferat[rediger | rediger kilde]

En gammel mann har tre sønner: de to eldste sønnene regnes som ganske smart. Men den yngste, Ivan, regnes som en tosk. En dag sender faren de tre sønnene for å finne ut hvem som har tatt høyet på åkrene deres om natten. De eldste brødrene bestemmer seg for å gjemme seg i en høystakk, hvor de umiddelbart sovner. Ivan sitter i mellomtiden ved siden av et bjørketre, og spiller på blokkfløyten sin. Plutselig ser han en praktfull hest komme flyvende ned fra himmelen. Ivan tar tak i hesten og holder seg godt fast, samtidig som hesten forsøker å riste ham av seg.

Til slutt ber hesten ham om å slippe taket, og gir ham til gjengjeld to vakre svarte hannhester og en liten hest (kalt en Konyok-gorbunok) for å være hans følgesvenn. Ivan leder de to svarte hestene til en stall, og løper av gårde med Konyok-gorbunok for å hente bøtter med vann. Men når han kommer tilbake til stallen, oppdager han at brødrene hans har tatt hestene hans. Han flyr deretter en tur på Konyok-gorbunok, gjennom skyene. Underveis får Ivan øye på den brennende fjæren til en ildfugl, som skinner uten å avgi varme. Han tar fjæren, til tross for Konyok-gorbunoks advarsel om at dette vil forårsake en rekke problemer for ham senere.

Ivan overlister brødrene sine, og selger de svarte hestene sine til en tsar. Når det blir oppdaget at ingen kan kontrollere hestene, bortsett fra Ivan, blir han ansatt til å ha ansvaret for tsarens stall. Spalnik, en av tsarens hoffmenn, misliker Ivan fra dag en. Etter å ha sett Ivan bruke ildfuglens fjær for å skaffe seg lys, stjeler han fjøren fra ham og viser den til tsaren. Ivan får ordre om å fange en ildfugl til tsaren, eller miste stillingen sin i stallen. Med hjelp fra Konyok-gorbunoks fanger Ivan en fugl, og bringer denne tilbake til tsaren.

Men Spalnik ber tsaren om å få Ivan til å fange en vakker ung kvinne til ham, så tsaren tilkaller ham og forteller ham at konsekvensene vil være alvorlige hvis han ikke finner henne i løpet av tre uker. Ivan klarer igjen å gjøre dette. Den eldre tsaren er overlykkelig og trygler den unge jomfruen om å gifte seg med ham, men hun nekter. Hun forteller at hun bare ville giftet seg med ham hvis han var ung og kjekk, og for å bli ung og kjekk må han først bade i kokende melk, deretter i kokende vann, og til slutt i iskaldt vann. Spalnik ber tsaren forsøke dette på Ivan først, i håp om å endelig bli kvitt motstanderen sin. Tsaren sier seg enig, men Spalnik kidnapper Konyok-gorbunok slik at hesten ikke kan hjelpe Ivan med oppgaven.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]