Den andre indisk-pakistanske krig

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Den andre indisk-pakistanske krig
Konflikt: Indo-pakistanske kriger
Den kalde krigen (indirekte)
DatoAugust - 23. september 1965
StedKashmir, India/Pakistan og India-Pakistan-grensa
ResultatVåpenhvile forhandlet fram av De forente nasjoner; ingen permanente territoriale endringer.
Stridende parter
India IndiaPakistan Pakistan
Kommandanter og ledere
India Lal Bahadur Shastri
India Joyanto Nath Chaudhuri
India Harbaksh Singh
India Arjan Singh
India Gurbaksh Singh
Pakistan Ayub Khan
Pakistan Musa Khan
Pakistan Tikka Khan
Pakistan Nur Khan
Pakistan Nasir Ahmed Khan
Tap
~3000-3264 døde og
8623 sårede
175+ stridsvogner
59-110 fly
~3800+ døde
Ukjent antall sårede
200-280 stridsvogner
20-73 (av ~150) fly
Kashmir map NL.png

Den andre indisk-pakistanske krig (hindi: भारत पाकिस्तान के बीच द्वितीय युद्ध), også kjent som den indisk-pakistanske krigen i 1965 (urdu: پاک بھارت جنگ 1965ء) og den andre Kashmirkrigen, var en konflikt mellom India og Pakistan, og høydepunktet i og slutten på en serie trefninger fra april til september 1965. I krigen kjempet India og Pakistan for kontrollen over den omstridte området Kashmir, slik de hadde gjort i den første indisk-pakistanske krig i 1947.

Krigen begynte etter Pakistans mislykkede operasjon Gibraltar, som gikk ut på å infiltrere styrker inn i og starte et antiindisk opprør i de indiskkontrollerte områdene av Kashmir. Den fem uker lange krigen påførte begge sidene tap på flere tusen soldater, og endte endelig med en våpenhvile forhandlet fram av De forente nasjoner 23. september og den følgende Tasjkent-erklæringen undertegnet av de to landene 10. januar 1966.

Mye av krigen ble utkjempet av de to landenes landstyrker i Kashmir og langs den internasjonale grensa mellom India og Pakistan. Krigen førte til at det samlet så mange soldater i Kashmir som det ikke hadde vært siden delingen av India i 1947 og som siden bare har blitt overgått av konfrontasjonen mellom India og Pakistan i 2001-2. Mange av trefningene ble utkjempet mellom infanteri- og stridsvognenheter støttet av fly- og flåtestyrker. Mange detaljer fra denne krigen, som fra de andre indisk-pakistanske krigene, forblir uklare.