Den Hvide Kødby

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Den Hvide Kødby
Detaljer
Iværksætterhuset Soho i Kødbyen

Den Hvide Kødby (= den hvite kjøttby) har adressen Halmtorvet 19–27 og er fredet.[1] Her på Vesterbro i København holder de fleste matvaregrossister, spesielt kjøttgrossister, til. Området er avgrenset av Københavns hovedbanegård i Ingerslevsgade, Halmtorvet og Skelbækgade,[2] og dekker et område på om lag 400 x 600 meter (2,4 mål).

Kødbyen er delt normalt delt i den eldre del (bygget 1878), den Brune Kødby, som tilhører Øksnehallen (Oksehallen, fra 1901), og den nyere delen, den Hvide Kødby (oppført 1931–1934).[3] Navnene kommer fra fargene på bygningene, som for den eldstes vedkommende opprinnelig ble bygget i gul murstein som senere har endret farge, mens de nyere bygningene er malt hvite. Kødbyen hadde opprinnelig forbindelse til fem veier med navnene Kvægtorvsgade, Staldgade, Slagtehusgade, Flæskeboderne og Høkerboderne. Senere er Onkel Dannys Plads blitt en del av området.

En stor del av den Brune Kødby er ikke lenger en del av den opprinnelige virksomhet, men brukes nå til andre aktiviteter, blant andre kaféer.

I 2005 besluttet Københavns byråd å utvikle den Hvide Kødby til hjem for kreativ næringsvirksomhet. I de siste to årene har en rekke restauranter, gallerier og kreative bedrifter flyttet til området, blant annet en restaurant med baren Karriere, dekorert av kunstneren Jeppe Hein.[4]

I 2007 ble både den Brune og den Hvide Kødby utpekt som et nasjonalt industriminne av kulturarvstyrelsen

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Kulturstyrelsen, Fredede og bevaringsværdige bygninger, Slots- og: «Den Hvide Kødby, København» i Trap Danmark på lex.dk. Hentet 26. august 2022 fra [1]
  2. ^ den Hvide Kødby, historisk atlas
  3. ^ Datoer finnes på side 44 i "Brune og Hvide Kødby", Industrisamfundets kulturarv.
  4. ^ Mads Damsbo (2. desember 2007).

Eksterne lenker [rediger | rediger kilde]