Den Hvide Kødby

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Den Hvide Kødby
Detaljer
Iværksætterhuset Soho i Kødbyen

Den Hvide Kødby er populær betegnelse på den delen av Vesterbro i København, hvor de fleste matvaregrossister, spesielt kjøttgrossister holder til. Området er avgrenset av Københavns hovedbanegård Ingerslevsgade, i Halmtorvet og Skelbækgade og dekker et omrde  på om lag 400 x 600 meter. (2,4 mål)

Kødbyen er delt normalt delt i den eldre del (bygget 1878), Den Brune Kødby, som tilhører Øksnehallen (fra 1901), og den nyere delen, Den Hvide Kødby (oppført 1931-34) [1]. Navnene kommer fra fargene på bygningene, som for den eldstes vedkommede ble opprinnelig bygget i gul murstein som senere har endret farge, mens de nyere bygningene er malt hvite. Kødbyen hadde opprinnelig forbindelse til fem veier med navn; Kvægtorvsgade, Staldgade, Slagtehusgade, Flæskeboderne og Høkerboderne. Senere er Onkel Dannys Plads blitt en del av området.

En stor del av den Brune Kødby er ikke lenger en del av den opprinnelige virksomhet, men brukes nå til andre aktiviteter, som for eksempel kafeer.

I 2005 besluttet Københavns byråd å utvikle Den Hvide Kødby til hjem for kreativ næringsvirksomhet. I de siste to årene kommet en rekke restauranter, gallerier og kreative bedrifter til området, blant annet en restauranten med bar, Karriere , dekorert av kunstneren Jeppe Hein.[2]

2007 ble både den Brune og den Hvide Kødby utpekt som et nasjonalt industriminne av kulturarvstyrelsen

Kilder[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Datoer finnes på side 44 i "Brune og Hvide Kødby", Industrisamfundets kulturarv.
  2. ^ Mads Damsbo (2. desember 2007).

Eksterne lenker [rediger | rediger kilde]