Deferasiroks

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
To deferasiroksmolekyler binder jern

Deferasiroks er et jernbindende legemiddel som brukes av pasienter med kronisk overskudd av jern på grunn av hyppige blodoverføringer. Legemiddelet markedsføres i dag under navnet Exjade av legemiddelkonsernet Novartis.[1]

Gjentatte blodoverføringer kan være nødvendig hos personer med forskjellige typer anemier, for eksempel beta-talassemi, sigdcellesykdom og myelodysplastisk syndrom (MDS). Dette kan imidlertid føre til en opphopning av overflødig jern. Jern er en viktig bestanddel av det stoffet i røde blodlegemer som frakter oksygen rundt i kroppen kalt hemoglobin. Likevel er det slik at overflødig jern kan skade cellene i viktige organer som for eksempel hjerte og lever. Derfor er det viktig å fjerne jernoverskuddet for å holde jerninnholdet på et sunt nivå. Når noen tar Deferasiroks går legemiddelet over i blodet og fanger (binder) overflødig jern som finnes i blodet og kroppsvev. Denne prosessen kalles kelatering. Deretter skilles jernet ut av kroppen via avføringen.

Exjade[rediger | rediger kilde]

Exjade (Deferasiroks) er en medisin som tas i bruk ved behandling av kronisk jernoverskudd etter hyppige blodoverføringer hos pasienter over 6 år og eldre med beta-talassemi major. Exjade benyttes også for behandling av kronisk jernoverskudd etter blodoverføringer når deferoksaminbehandling er forbundet med risiko (kontraindisert) eller er utilstrekkelig.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]