Defaka

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
«Defaka» kan også referere til defakafolket.
Defaka
Défàkà
Brukt iNigeria Nigeria
RegionRivers
Antall brukere200[1]
Lingvistisk
klassifikasjon
Niger-kongo
Ijoid
Defaka
SkriftsystemDet latinske alfabetet
Språkkoder
ISO 639-3afn

Portal: Språk

Defaka er et språk som utgjør en egen grein av den ijoide språkgruppa av niger-kongospråk. Språket tales av 200 mennesker i den nigerianske delstaten Rivers. Språket er utrydningstrua.

Defakafolket er etnisk sett forskjellig fra nkoroofolket, men de har assimilert seg med nkorookulturen i en så stor grad at det språket er det eneste vitnet om en egen defaka-identitet. Bruken av defaka er på tilbakegang, da brukerne går over til nkoroo. I dag er de fleste defakatalende eldre mennesker, og også blant dem er det liten bruk av språket; det er på det meste 200 igjen som kan språket.

Defaka utgjør én av to greiner av ijoide språk, den andre greina er ijo-språka. Defaka har flere leksikale, grammatiske og fonologiske likheter med ijo-språka. Noe av det felles ordforrådet kan tilegnes låning (siden defaka har hatt geografisk kontakt med ijo i mer enn 300 år), men spesielt de grammatiske og fonologiske likhetene peker på et genetisk slektskap. For eksempel har begge greinene ordstillinga SOV (subjekt–objekt–verbal), som ellers er sjelden i niger-kongofamilien (det finnes ellers i familien i mande-språka og dogon). Språket skiller også mellom naturlige kjønn, noe som også er sjelden blant andre niger-kongospråk. I likhet med de fleste andre språk i Afrika sør for Sahara er defaka et tonespråk; det har to tonemer, høy og lav.

Referanser[rediger | rediger kilde]