De undertryktes pedagogikk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

De undertryktes pedagogikk (Pedagogia do Oprimido) er en bok skrevet av Paulo Freire. Boken ble først gitt ut i USA på engelsk i 1970,[1] fordi det daværende regimet i Brasil hadde sendt Paulo Freire i politisk eksil. Manuskriptet ble allikevel smuglet inn i landet, og utgitt i små opplag av forlaget Paz y Terra.[2] Boken ble oversatt til norsk i 1974 av Sissel Lie Hagen. Den kom i ny utgave på norsk i 2003.

Boken tar for seg hvordan undertrykte, fattige og ukyndige mennesker kan bryte ut av sin undertrykte tilstand gjennom å oppdage sin egenverdi og samtidig sitt ansvar for sin rolle i samfunnet, i en læresituasjon der lærer og elev ser på et felles mål i fri utfoldelse, istedenfor det Freire kaller «bankundervisning», hvor lærerens kunnskap plasseres i eleven uten elevens deltagelse. Boken tar også for seg hva det vil si å være frigjort og hvilket ansvar det legger på individet. Frigjøring i dette perspektivet kan være en smertefull opplevelse, fordi undertrykkerens metode innebærer at de undertrykte ikke vet at det ikke er rettferdig at undertrykkeren er mer verdt enn de selv. I Freires frigjørende pedagogikk skal individet bli klar over sin situasjon som undertrykket, og på den måten også klar over kampen som må til for å komme seg ut av den. For Paulo Freire er ikke revolusjon bare et maktskifte, fordi den som undertrykker andre ikke selv er et helt menneske. Undertrykkeren blir frigjort når den undertrykte frigjør seg selv.

I boken Pedagogy of Hope fra 1994[3] skriver Paulo Freire om De undertryktes pedagogikk i en omfattende bakgrunnsanalyse og svarer på spørsmål og kritikk som kom i kjølvannet av bokens internasjonale suksess.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Pedagogy of the Oppressed Arkivert 12. oktober 2011 hos Wayback Machine.
  2. ^ Lindvig, Ellen Elisabeth Faye (2017). «Den senere Paulo Freire - tilbake i klasserommet En litteraturstudie av utvalgte tekster av Freire fra 1990-tallet». Besøkt 12. mai 2021. 
  3. ^ Bloomsbury.com. «Pedagogy of Hope». Bloomsbury Publishing (engelsk). Besøkt 12. mai 2021. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]