De mørke sommerfuglers hjem

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
De mørke sommerfuglers hjem
orig. Tummien perhosten koti
Generell informasjon
SjangerDrama
Utgivelsesår2008
Prod.landFinsk
Lengde108 min.
SpråkFinsk
Bak kamera
RegiDome Karukoski
ManusforfatterMarko Leino
MusikkPanu Aaltio
SjeffotografPini Hellstedt
Foran kamera
Hovedrolle(r)Niilo Syväoja
Tommi Korpela
Kristiina Halttu
Kati Outinen
Annen informasjon
Budsjett1,6 millioner
Prod.selskapSolar Films
MTV3
Premiere11. januar 2008 (Finland)
Eksterne lenker

De mørke sommerfuglers hjem (originaltittel: Tummien perhosten koti) er en finsk dramafilm fra 2008 i regi av Dome Karukoski.

Filmen ble vist på Magnus Barfot kino i 2008 under Bergen internasjonale filmfestival.[1]

Handling[rediger | rediger kilde]

Som seksåring opplever Juhani noe som kommer til å hjemsøke han resten av livet. Etter å ha vekslet mellom flere fosterhjem i syv år, blir han sendt til et guttehjem på en isolert øy. Der må de innrette seg etter Rektor Olavi Harjulas strenge regime. På øya bor også rektorens kone, Irene, og deres to døtre. Tjenestepiken Tyyne tar seg av mat og stell. Ettersom tid går, blir øya mer og mer et hjem for de syv guttene, så når øya mister økonomiske støtte, er det opp til guttene om de vil bli på øya eller ikke. Alle ønsker å støtte Rektorens kamp om å beholde øya. Løsningen på det økonomiske problemet blir å høste såkalte silkeorm-sommerfugler.

Juhani kjemper samtidig en kamp mot sin fortid, og han kommer til å oppleve at en liknende hendelse vil møte han igjen på øya. Han blir nødt til å konfronteres med den traumatiske hendelsen fra fortiden etter at han får et brev om at foreldrene har omkommet i en bilulykke.

Tema[rediger | rediger kilde]

Filmen tar for seg unge gutters hjelpløshet og sårbarhet i en traumatisk virkelighet, der den eneste måten å komme seg videre i livet er å legge fortiden bak seg. Det isolerte samfunnet på øya blir utfordret på godt og vondt. Juhani og guttene må lære seg å vokse og modnes uten foreldre, med kun hverandre og seg selv til hjelp. Juhani utvikler et fortrolig forhold til rektorens ene datter, men deres forhold blir satt på prøve når en misforståelse kommer i veien.

De mørke sommerfuglers hjem er basert på den kritikerroste romanen Svarte sommerfugler, skrevet av finske Leena Lander i 1991. Den har blitt publisert i 17 forskjellige land.

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «biff.no (arkivert)» (norsk). Arkivert fra originalen 18. september 2017. Besøkt 6. januar 2016. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]