David Adeang

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

David Adeang er en naurisk politiker. Han var en av grunnleggerne av Naoero Amo (Nauru først), landets eneste suksessfulle parti.

Adeang begynte sin politiske karriere som advokat. I parlamentvalget i mai 2003, midt i det politiske og økonomiske kaoset, fikk Naoero Amo 3 av de 18 setene, og Adeang var en av de innvalgte. Naoero Amo inngikk en koalisjon med Ludwig Scotty og hans tilhengere. Scotty ble president, og Adeang finansminister. Han var imidlertid bare finansminister i tre måneder, da Scottys regjering falt i august 2003, og Kinza Clodumar ble finansminister.

I april 2004 ble Adeang siktet for oppvigleri sammen med Kieren Keke og Fabian Ribauw etter en protest på Naurus flyplass, men siktelsen ble raskt droppet. I juni 2004 gikk Clodumar og Naoero sammen for å få Scotty gjenvalgt som president. Clodumar forble finansminister, mens Adeang ble justis- og utenriksminister. En ting som er interessant ved at han ble utenriksminister er at han er Naurus første utenriksminister som ikke er president på samme tid; det er en post som presidenten har hatt siden Nauru ble uavhengig i 1968. Adeang hadde ikke problemer med å bli gjeninnvalgt til parlamentet fra Ubenide-valgkretseni valget oktober 2004. En måned senere forlot han posten som justisminister, men ble finansminister, og forble utenriksminister.