Dansbandskampen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Larz-Kristerz i Dansbandskampen

Dansbandskampen er en svensk direktesendt musikkonkurranse arrangert av Sveriges Television. Peter Settman og hans produksjonsselskap Baluba er skaperne bak programmet. Settman har også vært programleder siden starten i 2008. I 2008-sesongen vant dansebandet Larz-Kristerz konkurransen foran Scotts, mens The Playtones vant foran Titanix i 2009. I 2010 vant Elisas foran Willez og CC & Lee.

2008[rediger | rediger kilde]

26 danseband fra hele Sverige møttes i Svenska hem Arena i Strängnäs. Det er en «kongen på haugen»-konkurranse som pågår i løpet av ni lørdager. Delfinalene starter med at fem band konkurrerer, og de to bandene som har fått flest seerstemmer vinner og går videre til neste delfinale. Der venter tre nye band på å ta opp kampen om tittelen som Sveriges beste danseband. I det niende og siste programmet er det finale. Der skal en vinner kåres, og ta tittelen Sveriges beste danseband.

Hver delfinale er oppdelt i to momenter, i det første spilles en låt som vanligvis ikke forbindes med danseband. Deretter følger det andre momentet, Dansbandsklassikern, der en kjent dansebandlåt skal spilles. I finalen fikk de som gikk videre fra delfinalene også spille en, da nyskrevet, egenprodusert låt og da bare to band var igjen fikk begge spille hver sin versjon av Inget stoppar oss nu.

I konkurransen finnes det også en jury som hjelper seerne å velge ut vinneren. De kommenterer bandenes opptredener. Men det er seerne som har makten ved at de ringer inn og stemmer på sin favoritt.

Det første programmet ble sendt 18. oktober 2008 klokken 20.00 og deretter hver uke frem til 20. desember med unntak av 29. november, da Lilla Melodifestivalen ble arrangert.[1]

Konkurransen ment å sette dansebandskulturen i medielyset igjen, etter at den under store deler av 2000-tallets første ti-år spilte en mindre rolle i forhold til 1990-tallet. Konkurransen hadde arbeidsnavnet Sveriges bästa dansband, men navnet ble endret da flere kjente danseband hoppet av da man forutså store økonomiske tap siden fredags- og lørdagskveldene er dansebandens økonomisk mest lønnsomme spillekvelder.

Deltagende band[rediger | rediger kilde]

23. september 2008 ble det offentliggjort hvilke band som skulle medvirke i konkurransen, og når respektive band skulle komme inn i konkurransen.[2]

I programmet som ble sendt 13. desember (på luciadagen) så ble ytterligere en finaleplass annonsert. Denne var «seernes joker» der seerne kunne stemme frem hvem som skulle få denne på Sveriges Televisions nettside svt.se.

Delfinale 1 18. oktober 2008 Bengt Hennings Dollies Kalas Kändiz orkester Scotts
Delfinale 2 25. oktober 2008 Date Larz-Kristerz Susann Nordströms orkester Bengt Hennings Scotts
Delfinale 3 1. november 2008 Highlights Mickeys Yvonne och Quick Pick's Larz-Kristerz Scotts
Delfinale 4 8. november 2008 Glennartz Good Timers Sandins Larz-Kristerz Scotts
Delfinale 5 15. november 2008 CC & Lee Nizeguys Nova Larz-Kristerz Scotts
Delfinale 6 22. november 2008 Face-84 Jannez Martinez Larz-Kristerz Scotts
Delfinale 7 6. desember 2008 Jonas Näslund & Jive Shake Zlips Larz-Kristerz Scotts
Delfinale 8 13. desember 2008 Jenny Saléns Kindbergs Wahlströms Larz-Kristerz Scotts
Finale 20. desember 2008 Shake Bengt Hennings CC & Lee Scotts Larz-Kristerz Jannez

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Ny sändningstid för Dansbandkampen Arkivert 9. mars 2009 hos Wayback Machine. svt.se, 7. oktober 2008
  2. ^ Dansbandsbloggen 22. september 2008: Deltagarna i Dansbandskampen avslöjas i morgon Arkivert 10. mars 2009 hos Wayback Machine.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

  • Artikkelen har ingen egenskaper for filmdatabaser i Wikidata