Hopp til innhold

Dalton-gjengen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Fire av de drepte i Dalton-gjengen, lagt på rekke uten støvler. Fra venstre og mot høyre: Bill Power; Bob Dalton; Grat Dalton, og Dick Broadwell

Dalton-gjengen var en beryktet gruppe kriminelle og lovløse i den amerikanske ville vesten som drev på mellom 1890 og 1892. De spesialiserte seg på å rane banker og tog.

De tre Dalton-brødrene som var involvert i gjengen var Gratton «Grat» Dalton (født 1861), Bob Dalton (født 1869), og Emmett Dalton (født 1871). En fjerde bror, William M. «Bill» Dalton (1866–1894) hadde også en karriere som fredløs for en periode, men han var medlem av en annen kriminell og lovløs gjeng, kalt Wild Bunch («den ville gjengen»).

En sønn av Dalton-sønnene var Frank. Han var derimot lovlydig borger og marshal som ble drept i tjeneste i 1887. Den eldste broren Bob var alltid den villeste av brødrene. Han drepte en mann første gang da han var bare 19 år gammel. Han var da ansatt som US Marshal, men gikk så over på andre siden av loven og ble kriminell.

Mellom mai 1891 og juli 1892 ranet Dalton-gjengen fire tog i indianerterritoriet. Den 9. mai 1891 ranet gjengen et tog i Santa Fe. Den slapp unna med bare noen hundre dollar, men hadde arbeidet godt som lag under dette ranet. Da mennene passerte Orlando, stjal de åtte eller ni hester. En lokal gjeng tok opp jakten etter dem for å få hestene tilbake, men gjengen klarte å unnslippe med byttet.

5. oktober 1892 satte Dalton-gjengen i gang sitt skjebnesvangre forsøk på å rane to banker samtidig i byen Coffeyville, Kansas. Ranet utviklet seg til en fiasko, og den påfølgende skuddvekslingen mellom borgere og lovmenn på den ene siden og Dalton-gjengen på den andre endte med at fire av de fem gjengmedlemmene døde.

Den overlevende av Dalton-gjengen var Emmett Dalton. Historikere har senere spekulert i om det også fantes et sjette medlem av gjengen som ventet med hestene et stykke fra bankene og som derfor klarte å unnslippe fra ranet med livet i behold. Hvem denne sjette raneren skulle ha vært er fremdeles ukjent til denne dag, og Emmet Dalton avslørte det aldri til noen. Det kan ha vært Bill Doolin.

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]