DTMF

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

DTMF er en forkortelse for «Dual-tone multi-frequency» og er et system for tonesignalering over analoge telefonlinjer. I signaleringssystemet er alle tallene på telefonen (også * og #) tildelt et par med toner.

Systemet er spesifisert av ITU-T (tidligere CCITT) i «CCITT Volume VI: General Recommendations on Telephone Switching and Signalling Recommendation Q.23: Technical Features of Push-Button Telephone Sets».

DTMF-signalering ble gradvis innført i Norge sammen med telefonapparater med knappsats og datastyrte telefonsentraler. Ved ISDN og bredbåndstelefoni overføres signaleringsinformasjon digitalt mellom apparatet og sentralen. Telefonsentralen kan likevel konfigureres til å sende DTMF mot B-abonnenten (mottaker).

Virkemåte[rediger | rediger kilde]

Frekvensparet i DTMF sikrer pålitlighet og diskriminering fra andre signaler. De er valgt slik at summen ikke tilsvarer noen av de andre (ca. 21/19 i forhold).

Det er definert totalt 16 DTMF-signaler, men det er vanlige telefoner bruker kun tallene 0 til 9 samt * og #. A, B, C og D brukes stort sett til spesielle formål bl.a. internt i telefonsentraler.


DTMF symboler og frekvenser.
1209 Hz 1336 Hz 1477 Hz 1633 Hz
697 Hz 1 2 3 A
770 Hz 4 5 6 B
852 Hz 7 8 9 C
941 Hz * 0 # D

Fjernstyring[rediger | rediger kilde]

I dag brukes DTMF i flere tekniske løsninger for fjernstyring ved at det ringes til en DTMF-mottaker, og det sendes DTMF-toner etter at forbindelsen er satt opp. I dette tilfellet overføres tonene altså transparent gjennom telefonnettet fra A- til B-abonnent, eller tonene settes på av en sentral som følge av digital signalering fra A.

Dette anvendes blant annet i nettbank, bestilling over telefon, styring/avspilling av telefonsvarere, fjernstyring av hyttestrøm osv.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]