Cutout (spionasje)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

I spionasje-språk, er en cutout en gjensidig betrodd mellommann, eller en kommunikasjonskanal som gjør det enklere å utveksle informasjon mellom agenter. En cutout vet som regel bare utstederen og adressen for informasjonen som overføres, ikke identiteten til noen andre personer som er involvert i spionasjeprosessen (need-to-know basis). Dermed kan ikke en cutout brukes for å identifisere medlemmer av en spionasjecelle. Cutout-en isolerer også kilden fra sluttadressen, slik at intet individ i kommunikasjonskanalen kan angi de andre.

Cutout i dataprotokoller[rediger | rediger kilde]

Noen datamaskinprotokoller, som Tor, bruker tilsvarende cutout-noder i sine sambandsnettverk. Bruk av flere lag av kryptering gjør det vanligvis umulig for noder på slike nettverk å vite den egentlige avsender eller mottaker av de formidlende data.

Generelt sett kan også datanettverk ha slike cutout-funksjonaliteter. Darknets er forskjellige fra andre distribuert node-til-node (P2P) nettverk, idet delingen er anonym. Dette betyr at Ip-adresser ikke er offentlig delte, og noder videresender data trafikk til andre noder. Med et darknet, kan brukerne derfor kommunisere med liten frykt for statlig eller eierstyrte forstyrrelser.[1] Darknet er derfor ofte forbundet med dissident-politisk samband så vel som ulike ulovlige aktiviteter.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Wood, Jessica (2010). «A Digital Copyright Revolution» (PDF). Richmond Journal of Law and Technology. 16 (4).