Cupping

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search

Cupping er i kaffeterminologi en metode for å smake og gjenkjenne egenskaper ved en kaffetype. Kaffesmakingen foregår ved å sammenligne en rekke ferdig tilberedte kopper med kaffe, for å kunne peke ut smaksegenskaper ved de forskjellige.

Metoden rundt produksjonen og smaking av kaffen er forholdsvis rigid, for å unngå variasjoner som ikke er forårsaket av kaffen selv. I profesjonell sammenheng vil cupperne (de som smaker på kaffen) ha et skjema som de bruker til å vurdere kaffen underveis. Vanlige parametre her er blant annet syrlighet, bitterhet, sødme, salthet, surhet, samt en helhetsvurdering. Karakterer gis på skalaen fra 0 til 8 poeng, der høyere er bedre. Den minste poengsummen en kaffe kan oppnå er 36 poeng og den høyeste er 100 poeng.

Blant annet Cup of excellence vurderer hvilke kaffeavlinger som får selges på dets årlige auksjoner, basert på kvaliteten til kaffen.

Cupping brukes også i utbredt grad av kaffebrennerier, som tester hvordan en enkelt kaffetype varierer av variasjoner i brenneteknikk.