Cupping

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Cupping er i kaffeterminologi en metode for å smake og gjenkjenne egenskaper ved en kaffetype. Kaffesmakingen foregår ved å sammenligne en rekke ferdig tilberedte kopper med kaffe, for å kunne peke ut smaksegenskaper ved de forskjellige.

Metoden rundt produksjonen og smaking av kaffen er forholdsvis rigid, for å unngå variasjoner som ikke er forårsaket av kaffen selv. Det finnes flere måter å gjennomføre en cupping på, men en vanlig metode for å gjennomføre en mest mulig korrekt kaffesmaking er:

  1. Ha lik og nøye oppmålt kaffemengde i hver kopp
  2. Tilsett identisk mengde vann i hver kopp
  3. La koppene få trekke fire minutter
  4. Rør i koppene for å få kaffen til å synke til bunn
  5. Fjern skumlaget på toppen av kaffen slik at kun ren, sort kaffe er synlig øverst

Kaffesmakingen gjennomføres ved at man bruker en skje til å slurpe i seg en liten mengde av kaffen for å spre kaffen i hele munnen. Etter en rask rotering i munnen, spyttes kaffen ut. I profesjonell sammenheng vil cupperne (de som smaker på kaffen) ha et skjema som de bruker til å vurdere kaffen underveis. Vanlige parametre her er blant annet syrlighet, bitterhet, sødme, salthet, surhet, samt en helhetsvurdering. Karakterer gis på skalaen fra 0 til 8 poeng, der høyere er bedre. Den minste poengsummen en kaffe kan oppnå er 36 poeng og den høyeste er 100 poeng.

Selv om cupping er noe som lett kan gjennomføres hjemme, brukes det for det meste i profesjonell sammenheng; blant annet av Cup of excellence, som vurderer hvilke kaffeavlinger som får selges på deres årlige auksjoner, basert på kvaliteten til kaffen.

Cupping brukes også i utbredt grad av kaffebrennerier, som tester hvordan en enkelt kaffetype varierer av variasjoner i brenneteknikk. Her er cupping et viktig instrument for å finne optimal brenneteknikk for denne ene kaffeavlingen.