Hopp til innhold

Cultiva

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Cultiva er en stiftelse som har som formål å sikre arbeidsplasser og gode levekår i Kristiansand gjennom økonomisk støtte til kunst-, kultur- og kunnskapsprosjekter.

Cultiva forvaltet per utgangen av 2020 en kapital på 2,2 milliarder kroner.

Historikk

[rediger | rediger kilde]

Bystyret i Kristiansand vedtok 6. desember 2000 å etablere Kristiansand kommunes energiverksstiftelse (Cultiva). Grunnkapitalen i Cultiva på 1,44 milliarder kroner kom fra salg av en del av kommunens aksjer i Agder Energi A/S til Statkraft SF. Realavkastningen brukes til tildelinger. Cultiva har fra 2003 og frem til 2020 bevilget 280 millioner til ulike prosjekter.

I tillegg opprettet Cultiva i 2010 Stiftelsen for store kulturanlegg i Kristiansand, og overførte 350 millioner kroner av grunnkapitalen til den nye stiftelsen. Stiftelsen for store kulturanlegg har bl.a. bevilget kr 312 millioner kroner til Kilden teater- og konserthus.

I strategiperioden 2011-2019 hadde Cultiva følgende satsingsområdet: Barn og unge, Kompetanseutvikling, Talentutvikling og Nye muligheter.

I strategiperioden 2004-2010 hadde Cultiva følgende satsingsområder; Klima for kreativitet og stedsutvikling, innsats for ikke-kommersielle virksomheter, kommersiell konsentrasjon og Kristiansand som kompetansesentrum.

I etableringsfasen hadde Cultiva fokus på bygging av infrastruktur i form av utvikling av kompetansesentre, oppgradering av stedlige utdanningstilbud, investering i viktige festivaler og arrangementer, etablering av presåkorn-, såkorn og venturefond, talentutvikling gjennom trafo.no og Cultiva Ekspress, samt finansiering av Kilden og fotballstadionet Sør Arena.

Satsingsområder

[rediger | rediger kilde]

Ny overordnet strategi ble vedtatt 7. desember 2020 "Rom for muligheter". Som følge av de erfaringer som er trukket gjennom snart 20 års virksomhet, og dessuten de utfordringene som pandemien har medført, vil stiftelsen skape nye muligheter gjennom fire strategiske tiltak:

1) Programutlysninger med overordnede føringer knyttet til Cultivas formål om å sikre arbeidsplasser.

2) Et levekårsløft for Kristiansand.

3) Utvikling av møteplasser for hele Kristiansand, Det digitale kulturhuset, Skippergata 24 B og Kunstsilo.

4) Videre talentsatsing gjennom bl.a. Cultiva Ekspress og Talent Norge.

Cultiva er åpen for uforutsette ideer og søknader.

Administrasjon og styre

[rediger | rediger kilde]

Daglig leder er Kjersti Mathisen Hjemdal, og administrasjonen holder til i Vestre Strandgate 27 i Kristiansand.

Styret består av:

  • Kjersti Løken Stavrum (styreleder)
  • Sissel Leire
  • Arvid Solheim
  • Marianne Lofthus
  • Bjørn Egeli
  • Thee-Yezen Al Obaide (1. vararepresentant)
  • Cecilie Nissen (2. vararepresentant)

Cultiva er utledet av «cultio» som betyr «dyrke» på latin. Navnet skal indikere vekst, nyskapning og utvikling og er lett å uttale, lett å lese og fungerer på en rekke språk.

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]