Crypto Cycle Company

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Crypto Cycle Company, Limited var en britisk produsent av velocipeder og senere motorsykler. Selskapet ble etablert i 1882, og sprang ut av selskapet Ellis and Co. I april 1888 ble selskapet registrert som et aksjeselskap med begrenset ansvar, da det tok over Crypto Cycle Company etter oppfinneren William Thomas Shaw.

I. W. Boothroyd, eier av selskapet, var en entusiastisk forkjemper for forhjulsdrevne sykler, til tross for fremveksten av kjededrevne sykler. I februar 1888 presenterte selskapet en trehjulssykkel for voksne med to hjul foran og ett bak på industrimessen Stanley Exhibition of Cycles i Westminster.

I 1892 introduserte Crypto velocipeden No. 22., en 49 tommers modell på folkemunne kalt geared ordinary.[1] Kjøretøyet hadde en girkasse i forhjulsnavet, som økte hastigheten på hjulet og kunne dermed benytte et mindre og sikrere forhjul. Løsningen var en videreutvikling av Crypto Dynamic, et to utvekslingers girsystem, utviklet og patentbeskyttet av William Thomas Shaw og William Sydenham i 1882, som patent nummer 3230. Andre modeller bragt frem var Facile, Geared Facile, Front Driver og tre versjoner av Bantam (1894), hvorav Alpha var den siste versjonen.

Mellom 1902 og 1909 produserte selskapet motorsykler. Selskapet begynte å produsere motorsykler og sidevogner montert på Peugeot og motorer av MMC. Noen av modellene hadde to utvekslinger. I januar/februar 1890 presenterte selskapet enda en trehjulssykkel på The Stanley Exhibition of Cycles ved The Crystal Palace. I 1904 kom en letteremodell som var forsterket og bygget med en 2.5 hestekrefters Peugeot motor. De hadde også en tyngre versjon med en 3.5 hestekrefters MMC-motor og beltedrift. Videre produserte de en mengde elektrisk utstyr til bruk i hjemmet og på verksted. I 1905 tok selskapet over det britiske agenturet for det belgiske selskapet Kelecom. Mellom 1906 og 1908 laget de enkelt-persons motorsykler og tvilling-kjøretøy, og en 5 hestekrefters fireseter. Selskapet la ned produksjon i 1909.

Selskapets adresse var 47 Farringdon Road, London.

Henry Sturmey redaktør av The Cyclist og senere The Autocar hadde en 1892 Crypto, som etter hans død ble overlevert museet the Bartleet Collection av hans søster. Sykkelens dekk av typen Boothroyd ble stjålet under transport fra Coventry til London. Vekten uten dekkene var 35.25 lbs.

Referanser[rediger | rediger kilde]