Croquis

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Eksempel på en croquis eller skisse

Croquis eller kroki (fra fransk croquis, «skisse») er raske skisser av en modell, og i noen tilfeller en aktmodell. Krokitegninger er vanligvis gjort på noen få minutter, hvoretter modellen skifter positur og en ny croquis tegnes[1].

De raske skissene gjør at det er lettere for modellene fordi de slipper å holde posituren lenge. Dette er også en hjelp for kunstneren, fordi det hjelper dem å fokusere på de viktige elementene. Under arbeid i dette tempoet kan ikke kunstneren tegne alle detaljer, og lærer dermed å ignorere uvesentlige detaljer samt konsentrere seg om det som er viktig. Croquis egner seg også for motiv som ikke kan eller vil stå stille, slik som dyr og barn. Tegnemetoden bygger en basis for andre kunstformer innen billedkunst, men kan også være en kunstform i seg selv.

I moteindustrien brukes begrepet om en rask skisse av en figur, høyde typisk ni ganger hodehøyden, med omtrentlige skisser av klærne. Ofte vil et stort antall skisser bli lagd for å frembringe det endelige utkastet, som så tegnes fullstendig og ferdigstilles.

Krokitegning er en viktig øvelse for kommende billedkunstnere. Det vanligste medium er kull på papir, men dette vil kunne variere. Siden tiden per tegning er begrenset, er kroki en form for tempotrening, der både øye-hånd-koordinasjon, formsans og sans for hva som er vesentlig og ikke, blir skjerpet.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Croquis dictionary definition | croquis defined». www.yourdictionary.com (engelsk). Besøkt 19. oktober 2017.