Crawl

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Crawl

Crawl (norsk: krål), også kalt fri/frisvømming, er den raskeste av de fire svømmeartene som blir brukt i konkurransesvømming.

Svømmetaket[rediger | rediger kilde]

Armer[rediger | rediger kilde]

Utgangsposisjonen for et crawltak er en svømmer som ligger på magen med ansiktet i vannet, armene over hodet og bena samlet. En syklus begynner ved at den ene armen trekkes bakover gjennom vannet. Når taket i vannet er gjennomført og armen ligger langs overkroppen, trekker man armen tilbake. Tommelen kan gjerne berøre armhulen og så strekkes så langt frem i vannet som mulig. Når den første armen ligger parallelt med kroppen begynner et nytt tak med den andre armen, slik at det ser ut som en vindmølle.

Buken (skuldrene) skal velte fra side til side men hodet skal holdes rett i vannet. Dette fører til at man får bedre tak med hendene.

Ben[rediger | rediger kilde]

Benene skal pendle hele tiden ved at utøveren sparker med rette ben. Mange pleier å svømme med en liten knekk i knærene, men det er ikke riktig. For å gjennomføre riktig crawl-benspark skal bena være helt rette. I konkurransesvømming på høyt nivå er det vanlig å ha en liten knekk i knærne når bena føres bakover, men dette er for veldig gode svømmere.

Å snu[rediger | rediger kilde]

Når man kommer til enden av bassenget tar man en saltovending litt før man når frem og sparker fra mot bassengveggen.

Pusting[rediger | rediger kilde]

Når en arm er på vei fram puster man «under» armen ved at man vender hodet til siden. Dette er vanskelig å lære seg, og mange puster på hvert tak. Det vanligste er å puste på tredje og andre tak. For mange svømmere er det vanskelig å holde pusten helt til tredje tak, derfor tar de bare to tak før de puster.