Coliseum Theatre

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Coliseum Theatre.

Coliseum Theatre, også kjent som London Coliseum som er det opprinnelige navnet, er et av Londons største og best utstyrte teater og operahus. Teateret ligger i St Martin's Lane, i hjertet av Londons teaterdistrikt Covent Garden.

Bygningen ble tegnet av Frank Matcham, som også stod bak London Palladium. Den første teatersjefen var en av datidens sterkeste personligheter innen britisk teater, Oswald Stoll. Første forestilling ble vist 24. desember 1904.

Navnet skiftet til det nåværende i 1931. Frem til 1968 ble det vist 651 forestillinger av musikalkomedien White Horse Inn, som hadde premiere 8. april 1931. I 1968 ble teatret kjøpt av Sadler's Wells Opera Company, som hadde flyttet fra Sadler's Wells Theatre. Selskapet skiftet navn til English National Opera i 1974.

Fra 2000 til 2004 foregikk det omfattende renovering. Det oppussende teateret har den bredeste forscenen i London. Den var forøvrig også en av de første som fikk elektrisk lys, og den ble bygget med en roterende scene som riktignok sjelden ble brukt.

I 2004 og 2006 ble Royal Variety Performance holdt på Coliseum Theatre, med prins Charles tilstede.