Hopp til innhold

Cocorí

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Cocorí er ei barnebok av den costaricanske forfatteren Joaquín Gutiérrez. Den ble gitt ut i 1947 og er et av Costa Ricas viktigste og mest leste litterære verker. Den er oversatt til ti språk.

Bokas hovedperson er Cocorí, en mørkhuda gutt fra Costa Ricas karibiske kyst. Han får lov til å gå ombord på et cruiseskip, hvor blir han kjent med ei blond turistjente som etter en stund gir ham et kyss og en rose. Til gjengjeld ber hun ham om å få en edderkoppape. Han klarer å fange en, men når han kommer tilbake til havna, har skipet hennes reist. Han drar hjem igjen og oppdager at rosa allerede har visna, og begynner dermed å lure på hvorfor rosa levde så kort mens andre ting lever lenge. Resten av boka handler om hvordan Cocorí går rundt på en farlig tur i jungelen sammen med edderkoppapen Tití og skilpadda Doña Modorra for å finne svaret på spørsmålet. I slutten av boka kommer han tilbake til huset sitt og finner ut at mora, Drusila, har planta rosestilken i hagen og at det har grodd opp en hel rosebusk.

Boka har siden årtusenskiftet blitt anklaga for å være rasistisk, og enkelte har forsøkt å få den fjerna fra grunnskolepensumet.[1][2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]