Citroën type C

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Citroën 5 HP Torpedo Oct. 1921 Paris

Citroën Type C var en lett bil laget av det franske Citroën-bilfirmaet mellom 1922 og 1926 og nesten 83 000 enheter ble laget.

Kjent som Citroën 5HP eller 5CV, var det den andre modellen av bil designet og markedsført av André Citroën, mellom 1922 og 1926. Det var også den første masseproduserte bilen. Den fulgte 10HP «Type A» (juni 1919) som ble erstattet av 10HP «B2» (juni 1921); de var de første europeiske masseproduserte bilene.

Den første fargen den ble laget i var en lys gul; dette fikk det kallenavnet «petite citron» (liten sitron). Den fikk også tilnavnet «Cul de poule» (hønebunnen) på grunn av den avsmalnede baksiden av kroppen til den lille bilen; et annet kallenavn var «Trefle» (kløverblad) som refererer til formen til treseterversjonen.

Historikk[rediger | rediger kilde]

Mens den franske regjeringen, ved hjelp av skattefordeler, bilprodusenter oppfordret til å investere i syklister, foretrakk André Citroën å henvende seg til små biler. 5HP var den første Citroën som kom inn i småbilsektoren som den gang ble monopolisert av Peugeot og Renault.

Til tross for sin likhet med Type A designet av Jules Salomon, var 5HP faktisk arbeidet til ingeniøren Edmond Moyet som noen måneder tidligere hadde laget et veldig likt kjøretøy, Amilcar «CC».

Geniet til André Citroën var å markedsføre denne bilen til et kvinnelig publikum, noe som var veldig uvanlig den gangen. Alle reklamedokumentene på 5HP representerte bilen som ble kjørt av en ung kvinne.

Med 5HP allierte Citroën seg til massemotorføring. Dette understrekes av at 5HP også kunne kjøpes på kreditt, en ny metode for tiden, takket være et forbrukerkredittfirma, stiftet av André Citroën. Etter en langsom start i 1922 var suksessen slik at den fra 1924 utgjorde nesten halvparten av Citroens salg og ble den første europeiske populære bilen. Salgsprisen på 5HP «Torpedo» i 1922 (8 500 FR) var ca. 60% av den på 10 HK (13 900 FR). Det opprinnelige kommersielle navnet: 5HP ble 5CV i 1925 i anledning av endringen av beregningen av kraften til motorer: fra HP (Horse Power) til CV (Cheval Vapeur)). Et nettverk på 5000 agenter ble bygget opp mellom 1919 og 1925. Eksklusive datterselskaper og forhandlere var lokalisert over hele verden: Storbritannia, Italia, Japan, Spania, Belgia, Nord-Afrika, Australia Sør-Amerika etc. Fabrikker ble bygget i Spania, Italia, Polen, Algerie, Belgia og England fra 1925 for å unngå tollskatter på importerte produkter. Torpedieren «Torpedo» ble lansert i mai 1922; i 1923 ble en mer luksuriøs versjon av «Cabriolet» (cabriolet) tilgjengelig. I 1924 ble en "Torpedo" treseter med et "sammenleggbart sete" introdusert; Senere ble dette erstattet av en mer komfortabel versjon med to seter foran og en bak, som fikk kallenavnet «Cloverleaf».[1]

«Bubsy» ankommer Sydney - desember 1925.

5HP var en modell for pålitelighet og nøysomhet sammenlignet med konkurransen; den var ekstremt robust, som det fremgår av reisen på 17000 km på 5 måneder rundt Australia i 1925; Bubsy, den «brukte» Torpedoen som ble drevet av to studenter, hadde ingen motorproblem til tross for de ekstreme forholdene.[2][3]

Selv om 5HP var en suksess, var det dessverre utilstrekkelig lønnsomt, og for å forberede seg på innføringen av «alt stål» B14, tok André Citroën personlig beslutningen, mot allmenne meninger, om å avslutte sin produksjon i mai 1926. I dag er 5HP den typiske 20-talls veteranbilen. Suksessen skyldes det faktum at det den gang allerede var en enorm kommersiell suksess; også i dag er det mulig å gjenoppbygge det veldig enkelt fra periodedeler og re-fabrikasjoner. En andel av 83000 5 HK som er bygget, er omgjort til traktorer eller kommersielle kjøretøyer osv. Bare 3000 biler har overlevd.

Teknisk[rediger | rediger kilde]

Torpedo ... T2 1922

Den lille Citroën var foran konkurransen: den var utstyrt med en differensial og en elektrisk start, slik at bilen kunne annonseres som spesielt egnet for damekjørere som er følsomme for kjøring. Vekten på 543 kg er i det vesentlige motoren, girkassen og bakakselen. Maksimal hastighet var 60 km/t med et drivstofforbruk på 5 l/100 km.

Karosseriet var av trekonstruksjon. Det var den siste Citroen med karosseri av tre. Bilen hadde bare en dør, på passasjersiden åpnet den seg fremover. Firesylindret, 856 cc motor hadde en boring på 55 mm og slag på 90 mm; den genererte en effekt på 11 hk og ble avkjølt med termosifon. Fra juni 1925 ble kjølesystemet forbedret på alle modeller av en vifte

Solex-forgasser

Forgasseren ble laget av Solex; Tenningen opprinnelig med batteri, spole og distributør ble erstattet rundt mars 1923 med en magneto-tenning av RB.

Girkassen hadde tre usynkroniserte forhold pluss revers Som på den tidens moderne biler, var gasspedalen plassert sentralt mellom koblingens og bremsens.

Det var ingen bremsing på forhjulene, men bremsing på girkassen ble kontrollert av fotbremsen og på bakhjulene med en håndbremsspak. Bremsing var ikke det sterke poenget med bilen; det var nødvendig å forutse og balansere virkningen av de to bremsesystemene Suspensjonen besto av fire inverterte kvart elliptiske bladfjærer. Friksjonsdempere ble montert på baksiden fra 1925 på den tyngre «Cabriolet».

På slutten av 1923 ble det korte chassiset Type C.2 forlenget med 10 cm fra 2,25 m til 2,35m og forsterket med en ekstra tverrstang som stakk ut fra bakdekket og støttet baksiden av karosseriet. Dette ble det lange akselavstandskabinettet Type C.3. Utvidelsen av karosseriet hadde blitt nødvendig for å tillate bygging av den nye «treseter»-versjonen av «Torpedo» så vel som «Voiture de Livraison» (utleveringsbil).[4]

Modeller[rediger | rediger kilde]

2-seters Torpedo T2 og toseteren Cabriolet TL ble bygget i 1922-23 på det korte chassiset (C2). I oktober 1923 ble disse kroppene deretter plassert i den lange rammen (C3), sammen med varebilen VL og «3-seters Torpedo med sammenleggbar sete» T3-1. Dette ble erstattet i oktober 1924 av 3-seters Torpedo «Trefle» T3-2.[5]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Citroën 5HP par Bernard Laurent». citroen-5hp.com (fransk). Arkivert fra originalen 23. januar 2020. Besøkt 28. april 2020. 
  2. ^ «First Car Around Australia». www.classicrally.com.au. Besøkt 4. desember 2018. 
  3. ^ Pioneertracks. «First Car Round Australia». pioneertracks. 
  4. ^ «Chassis of Citroën 7.5hp». www.citroen-5hp.ch. Besøkt 4. desember 2018. 
  5. ^ Laurent, Bernard. Citroen 5HP. s. Chassis Models 29 to 47. 

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]