Chrystiegården

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Chrystiegårdens hovedfasade med to framspringende fløyer.

Chrystiegården er en kjøpmannsgård fra Brevik som er flyttet og gjenoppført på Norsk Folkemuseum i Oslo. Den ble bygd etter bybrannen i Brevik 1760 og hadde fasade mot Storgata. På innsiden av gata lå et firkantet tun med kjøpmannsgårdens mange hus - hovedbygning, drengestue, bryggerhus, vedskur og uthus med stall, fjøs, løe og låve. På motsatt side av gata lå kjøpmannen brygge med stor sjøbod og lastehus. En urtehage hørte også til anleggget. Gården ble revet og overført til Norsk Folkemuseum i 1916, men gjenoppføringen startet i 1946 og var ferdig i 1971.[1]

Hovedbygningen har et spesiell fasade, med to framspringende fløyer i første etasje. Det er antatt at forbildet er hovedbygningen på Borgestad herregård ved Porsgrunn fra 1690-årene, som igjen er påvirket av grev Ulrik Fredrik Gyldenløves herregård i Larvik fra 1677. Samtiden omtalte dette som «italiensk stil».

Brødrene Hans og Jørgen Chrystie oppførte hvert sitt hus i denne stilen i Brevik, Chrystiegården og Cochegården. Den sistnevnte ligger stadig på sin opprinnelige plass ved indre havn på Øya. Lokalhistorikeren Wilhelm Swendsen skriver om kjøpmannsgårdene i Brevik:

Mot sundet lå stasbygningene - forretningsgårdene - på rad inn til Storgaten. Vi har dem ennå der: Stiansens hotell, Kraftselskapets bygning, Kjøpmann Albretsens hus - men fram for alt ble byen preget av Chrystiegården, Cochegården og Tollboden, disse tre monumentalbygg som helt dominerte den indre havnen med sin særpregede arkitektur.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Chrystiegården». norskfolkemuseum.no (norsk). Norsk Folkemuseum. Besøkt 20. juli 2022. 
  2. ^ «W. Swensen: Cochegården og Tollboden i Brevik». www.porsgrunn.folkebibl.no. Arkivert fra originalen 15. oktober 2021. Besøkt 20. juli 2022.