Chen Xitong

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Chen Xitong
Født10. juni 1930
Anyue
Død2. juni 2013 (82 år)
Beijing
Utdannet ved Pekinguniversitetet
Beskjeftigelse Politiker
Parti Det kinesiske kommunistiske parti
NasjonalitetFolkerepublikken Kina

Chen Xitong (kinesisk: 陈希同; født i juni 1930 i fylket Anyue i provinsen Sichuan i Kina, død 2013[1]) var medlem av Politbyrået for sentralkomiteen for det kinesiske kommunistparti og var borgermester i Beijing frem til han ble fjernet på grunn av korrupsjonsanklager i 1995.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Chang Xitong ble uteksaminert fra Pekinguniversitetet. Han hadde tette bånd til Deng Xiaoping og hans familie, og var i en periode ansett som en mulig fremtidig etterfølger av Deng Xiaoping som Folkerepublikken Kinas leder.

Chen Xitong var borgermester i Beijing under protestene på Den himmelske freds plass i 1989. Han gikk ut med et sterkt forsvar av bruken av makt for å få slutt på protestene, og var den som formelt erklærte unntakstilstand i Beijing under hendelsene som endte med at hæren rykket inn og drepte hundrevis av studenter. Senere, i en bok fra mai 2012 (offentliggjort i Hongkong) med intervjuer med Chen, sa han at han var lei seg for begivenhetene i 1989 og at ingen skulle ha blitt drept under aksjonen mot demonstrantene. Hans datidige støtte til aksjonen var bare en høytlesning av et manuskript som han var blitt gitt fra mektigere partifolk. «Jeg tror at sannheten om 1989-hendelsen en dag vil komme for en dag», sa han.[2]

Han var en gang en rival av Jiang Zemin, men ble felt i 1995 under en antikorrupsjonskampanje anført av Jiangs Shanghaiklikk. Klikkmedlemmene Zeng Qinghong og Jia Qinglin spilte nøkkelroller i den kampanje som etterhvert førte til at Chen ble arrestert.

Noen kinakjennere betrakter Chens fall som del av den politiske drakamp mellom Chen og Jiang, ettersom det senere ble kjent at det beløpet som Chen underslo var på fem millioner yuan. Det var betraktelig lavere enn andre underslag som kom for en dag på samme tid, der de skyldige kom fullstendig helskinnet fra antikorrupsjonskampanjens funn. På den annen side var folk flest i Beijing tilfreds med Chens fall, men da på grunn av hans rolle under massakeren i 1989. I etterkant av korrupsjonsanklagene begikk Chens viseborgermester, Wang Baosen, selvmord. I 1998 ble Chen Xitong dømt til 16 års fengsel for korrupsjon og embedsforsømmelser. Han har senere betegnet dommen mot seg som et stort justismord.[3] Han sønn Chen Xiaotong ble også dømt.

Chen ble løslatt før tiden i 2006, offisielt av helsegrunner.

Romanen The Wrath of God -- the Anti-Corruption Bureau in Action (天怒 -- 反貪局在行動; pinyin: Tiān nú--Fǎntãnjú zài Xíngdòng)[4] fra 1996, og som raskt ble forbudt i Kina, er en fiksjonalisert fremstilling av Chen Xitong-saken skrevet fra en etterforskers synsvinkel. Boktittelen kan også oversettes «Himmelens hevn».

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ http://www.scmp.com/news/china/article/1253554/june-4-crackdown-mastermind-chen-xitong-dies
  2. ^ Beh Lih Yi: Ex-Beijing mayor Chen Xitong 'sorry' over Tiananmen crackdown, Agence France-Presse, 29. mai 2012.
  3. ^ Beh Lih Yi: Ex-Beijing mayor Chen Xitong 'sorry' over Tiananmen crackdown, Agence France-Presse, 29. mai 2012.
  4. ^ "The Wrath of God -- the Anti-Corruption Bureau in Action" Arkivert 5. juli 2008 hos Wayback Machine. (Tiannu Fantanju Zai Xingdong), av Fang Wen [pseudonym]. Hohhot, desember 1996, Yuanfang Chubanshe. Trykket i januar 1997 i 5000 eksemplarer. ISBN 7-80595-271-X/1 120. Mange piratkopier ble også trykket.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]