Charles Knowlton

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Charles Knowlton
Født10. mai 1800
Templeton
Død20. februar 1850 (49 år)
Utdannet ved Geisel School of Medicine
Beskjeftigelse Skribent
NasjonalitetUSA

Charles Knowlton (født 10. mai 1800 i Templeton, Massachusetts, død 20. februar 1850 i Winchendon, Massachusetts) var en amerikansk lege, forfatter og pionér innenfor fritenker-bevegelsen.

Hans mest kjente arbeide var en pamflett om prevensjon, The Fruits of Philosophy, or the Private Companion of Young Married People, som ble utgitt anonymt i 1832. Boken utkom etter hvert i 8 nye utgaver i USA. I 1877 ble boken deretter utgitt på nytt av en gruppe leger ved Harvard Medical School.

Som medisiner-student ble han dømt til to måneders fengsel for å ha gravd opp et lik i den hensikt å foreta anatomiske studier. Han fullførte sin medisinske legeutdannelse ved Dartmouth College.

I 1829 utga han en kritikk av kristendommens sosiale og politiske makt under tittelen Elements of Modern Materialism.

Knowlton ble gjentatte ganger utsatt for forfølgelse for sin pamflett om prevensjon, og i desember 1832 ble han arrestert og bøtelagt i Taunton, Massachusetts, og dømt til tre måneders hardt straffarbeid i House of Correction ved Cambridge. Etter løslatelsen ble han medlem av en fritenker-bevegelse som ble ledet av Abner Kneeland.

Pamfletten om prevensjon nådde sin største utbredelse på slutten av 1870-tallet, da Charles Bradlaugh og Annie Besant ble arrestert for å ha utgitt pamfletten i Storbritannia.

Knowlton ble også senere anklaget i Greenfield, Massachusetts, uten å bli dømt.