Charles Knowlton

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Charles Knowlton
Charles Knowlton.jpg
Født10. mai 1800
Templeton
Død20. februar 1850 (49 år)
Utdannet ved Geisel School of Medicine
Beskjeftigelse Skribent, lege
Nasjonalitet USA

Charles Knowlton (født 10. mai 1800 i Templeton, Massachusetts, død 20. februar 1850 i Winchendon, Massachusetts) var en amerikansk lege, forfatter og pionér innenfor fritenker-bevegelsen.

Hans mest kjente arbeide var en pamflett om prevensjon, The Fruits of Philosophy, or the Private Companion of Young Married People, som ble utgitt anonymt i 1832. Boken utkom etter hvert i 8 nye utgaver i USA. I 1877 ble boken deretter utgitt på nytt av en gruppe leger ved Harvard Medical School.

Som medisiner-student ble han dømt til to måneders fengsel for å ha gravd opp et lik i den hensikt å foreta anatomiske studier. Han fullførte sin medisinske legeutdannelse ved Dartmouth College.

I 1829 utga han en kritikk av kristendommens sosiale og politiske makt under tittelen Elements of Modern Materialism.

Knowlton ble gjentatte ganger utsatt for forfølgelse for sin pamflett om prevensjon, og i desember 1832 ble han arrestert og bøtelagt i Taunton, Massachusetts, og dømt til tre måneders hardt straffarbeid i House of Correction ved Cambridge. Etter løslatelsen ble han medlem av en fritenker-bevegelse som ble ledet av Abner Kneeland.

Pamfletten om prevensjon nådde sin største utbredelse på slutten av 1870-tallet, da Charles Bradlaugh og Annie Besant ble arrestert for å ha utgitt pamfletten i Storbritannia.

Knowlton ble også senere anklaget i Greenfield, Massachusetts, uten å bli dømt.