Ceteris paribus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Ceteris paribus er et latinsk uttrykk som betyr «under ellers like forhold»[1] eller «alt annet like».[2] Det brukes i beskrivelser av årsakssammenhenger, juridiske eller moralske normer osv. for å tilkjennegi at andre påvirkninger enn den omtalte ikke kan utelukkes, men at man her velger å se bort fra dem.

Ceteris paribus-utsagn kan ha formen

«Under ellers like forhold fører A til B,»
eller
«Økt A vil ceteris paribus føre til synkende B.»

Et eksempel er at høyere utdanning ceteris paribus fører til høyere lønn. Det er imidlertid ikke noe perfekt samsvar mellom utdanning og lønn, siden lønn også påvirkes av utallige andre faktorer (yrkesvalg, arbeidsledighet, bosted, personlige egenskaper osv.). Men antar man at alle disse andre faktorene holdes konstant, er sammenhengen tydelig.[2]naturvitenskapene kan man delvis skape eksperimentelle betingelser der andre faktorer virkelig holdes konstante. I samfunnsvitenskapene er dette vanligvis ikke mulig, men effekten av enkelte faktorer ceteris paribus kan likevel bestemmes statistisk.

I de ovennevnte ceteris paribus-sammenhengene er med andre ord A en betingelse for B, men verken en nødvendig eller en tilstrekkelig sådan. Mens effekten av A på B er reell, kan B også påvirkes av andre faktorer, slik at utfallet i et konkret tilfelle kan avvike fra den generelle regelen, nettopp fordi forholdene ellers ikke var like.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Ceteris paribus». Store norske leksikon (norsk). 14. februar 2014. Besøkt 12. juni 2017. 
  2. ^ a b «Ceteris paribus». Lederkilden. Besøkt 12. juni 2017. [død lenke]