Cart and Cwidder

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Cart and Cwidder er en bok skrevet av den britiske forfatteren Diana Wynne Jones. Det er den første boken i en serie på totalt fire bøker om Dalemark, og ble utgitt i 1975.

Historien[rediger | rediger kilde]

Boken handler om en familie omreisende musikere, og deres ferd gjennom Dalemark. Da Clennen (familiens overhode) blir myrdet av en gruppe mystiske menn, tar hans kone Lenina (som opprinnelig kommer fra adelen) med familien og deres passasjer, gutten Kialan, tilbake til henens hjemby – Markind. Samme dag som drapet på hennes ektemann, gifter Lenina seg på ny, med hennes tidligere forlovede: Markinds lord.

Hennes tre barn, Dastandlen Handagner (Dagner), Cennoreth Manaliabrid (Brid), og Osfameron Tanamoril (Moril) oppdager at en av deres fars mordere også befinner seg i Markind, og sammen med Kialan rømmer de og prøver å fortsette livet som musikere på egen hånd. Like etter rømningen, finner de ut at faren deres var det beryktede spionen kalt "the Porter", som samlet informasjon for the nordlige Dalemark. Barna forsøker å videreføre farens arbeid. Deres passasjer, Kialan, viser seg å være sønn av en jarl fra nord, på flukt fra jarlene i sør. De fortsetter reisen nordover mot Kialans (og de tre andre barnas) hjemby Hannart. Dagner blir arrestert for forræderi mot jarlene i sør. Hans yngre søsken blir tvunget til å forlate ham i den tro at han har blitt hengt. (De blir senere gjenforent).

Barna unnslipper så vidt mang en fare på veien nordover. Moril oppdager at han har evnen til å bruke den magiske kraften i en cwidder han nylig arvet fra faren (et instrument som minner om en lutt). Clennen hadde bare greid å utnytte denne kraften én eneste gang, da han overtalte sin kommende kone (Lenina) om å forlate sin rike forlovende og et liv blant adelen til fordel for ham.

Historien ender med at Moril stnger den eneste mulige veien den sørlige hæren kan benytte for å angripe det frie nord, akkurat i det de skal til å gjennomføre akkurat dette. Han bruker sin magiske cwidder for å få fjellene til å "gå", og lukker Flenpass, akkurat som hans forfader (den berømte Osfameron) gjorde i mange av sangene Morils far hadde sunget så ofte.