Carrie Brown

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Carrie Brown
Født1834Rediger på Wikidata
Død24. apr. 1891Rediger på Wikidata
BeskjeftigelseProstituert Rediger på Wikidata
NasjonalitetUSA

Carrie Brown (født 1834, død 24. april 1891) var en prostituert i New York som ble myrdet og lemlestet i et losjihus. Hun er av og til nevnt som et påstått offer av Jack the Ripper. Selv om hun var kjent for å bruke en rekke aliaser, en vanlig praksis i hennes yrke, ble angivelig kallenavnet Shakespeare mest brukt for hennes vane til å sitere William Shakespeare under drikking og kortspill.

Drap[rediger | rediger kilde]

Den hardt lemlestede kroppen av Carrie Brown, Bowery-prostituert i lang tid funnet i et rom i et skittent losjihus, kjent som East River Hotel den. 24. april 1891. Aviser var raske til å skrive om drapet som bevis på at Jack the Ripper var kommet til Amerika. Jack The Ripper var godt kjent for drap på prostituerte i Londons Whitechapel-distrikt var godt kjent i Amerika på den tiden. Nyheter om muligheten for at Jack the Ripper hadde kommet til New York var en utfordring for NYPDs Chief Inspector Thomas Byrnes som hadde kritisert Scotland Yard for dets manglende evne til å arrestere Jack the Ripper.

Dette drapet på den middelaldrende prostituerte ble snart et av de mest omtalte i byens historie. Avisene presset Byrnes til å løse mordet så raskt som mulig, og snart etter ble en algirer, Ameer Ben Ali (også kalt «Frenchy») arrestert for drapet. Men bevisene mot Ben Ali var i stor grad indisier og i hovedsak basert på påstanden om uidentifiserte blodflekker som hadde blitt funnet i rommet der Brown ble drept. Dette rommet hvor algireren bodde lå veg-i-vegg. Journalister som hadde vært på åstedet sa at det ikke var noen blodfekker der. Ben Ali ble tiltalt og dømt for andregrads mord og dømt til livsvarig fengsel, til tross for han påstod han var uskyldig.

Imidlertid påpekte en gruppe reformatorer feil i etterforskningen. Gruppen var i stand til å bevise at NYPD ikke hadde igjort noen forsøk på å finne en manglene nøkkel til et låst rom eller til en uidentifisert mann som vitner hevdet hun var blitt sett sammen med kvelden før.

År senere fant en mann på en gård i New Jersey den manglende nøkkel og en blodig skjorte i en kommodeskuff i et rom han hadde leid ut til en mann som hadde forsvunnet kort tid etter drapet. Overfor dette og vitneutsagn, kombinert med langvarig tro av mange i flere år etter at Ben Ali hadde blitt satt inn og det faktum at Byrnes hadde blitt fjernet fra sin stilling for korrupsjon, ble Ben Ali løslatt etter å ha sittet 11 år og reiste til hjemlandet, Algerie kort tid etterpå.

Selv om ingen bevis pekte på at Jack the Ripper var ansvarlig, forble saken uløst. Hvis mordet ikke var begått av Jack the Ripper kunne den den skyldige være George Chapman, en Ripper-mistenkt som kunne ha flyttet fra London til USA omtrent på den tiden,[1]. Nyere forskning tyder på at han flyttet til USA etter drapet.[2] Mer sannsynlig ville det da være Francis Tumblety, en allerede populær Ripper-mistenkt som hadde returnert til USA 24. november 1888.

I populærkulturen[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Sugden, Philip The Complete History of Jack the Ripper
  2. ^ Vanderlinden, Wolf, «The New York Affair» Ripper Notes: part one issue 16 (July 2003), part two #17 (January 2004), part three #19 (July 2004 ISBN 0-9759129-0-9)

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Asbury, Herbert. The Gangs of New York. New York: Alfred A. Knopf, 1927. ISBN 1-56025-275-8
  • Sifakis, Carl. Encyclopedia of American Crime . New York: Fakta på Filen Inc., 2005. ISBN 0-8160-4040-0
  • Conway, J. Nord. The Big Policeman Lyons Trykk, Guilford, Connecticut, 2010. ISBN 978-1-59921-965-3