Cap-Haïtien

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Cap-Haïtien (Okap eller Kap Ayisyenhaitisk kreol) er en by på Haitis nordkyst. Den er hovedstaden i departementet Nord. I kolonitiden het den Cap-Français. Cap-Haïtien hadde i 2012 en beregnet folkemengde på 163 222, med 261 864 i kommunen med samme navn.[1]

De sentrale delene av byen ligger mellom Cap-Haïtien-viken i øst og nærliggende fjellsider i vest. Fjellsidene er i stor grad bebygd av shantytowns. Gatene er generelt sett smala og arrangert i rutenett.

Den lille flyplassen rett sørvest for byen betjenes av en rekke små innenriksselskaper. En internasjonal linje flyr til Fort Lauderdale i Florida.

Den store avstanden til hovedstaden Port-au-Prince i kombinasjon med det dårlige veinettet har ført til at Cap-Haïtien stadig har vært arnested for opprør. I februar 2004 ble byen overtatt av kuppmakere som var imot regjeringen under president Jean-Bertrand Aristide, og opprøret førte etter en tid til at Aristide mistet makten.

Galleri[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Population totale, population de 18 ans et plus estimées en 2012 Arkivert 19. september 2013 hos Wayback Machine., Institut Haïtien de Statistique et d'Informatique, 2012, s. 24.