Cao Xueqin

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Cao Xueqin
Født曹霑
12. juli 1724[1]Rediger på Wikidata
Nanjing (Qing-dynastiet)
Død1760-åreneRediger på Wikidata
Beijing (Qing-dynastiet)
BeskjeftigelseSkribent, lyriker, kunstmaler, romanforfatter, forfatter av ci-lyrikk, filosof Rediger på Wikidata
NasjonalitetQing-dynastiet[2]

Cao Xuuqin (kinesisk: 曹雪芹, pinyin: Cáo Xuěqín, født 1724 i Nanjing i Kina, død 1763) var en kinesisk forfatter. Han skrev den berømte romanen Drømmen om det røde kammeret.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Cao stammer fra en han-kinesisk familie som var blitt assimilert i den mandsjuiske kultur. Cao Xueqins bestefar Cao Yin var en av Kangxi-keiserens rådgivere, noe som innebar stor velstand for familien. Lykken vendte seg først da Kangxis etterfølger Yongzheng-keiseren kom til makt. I forbindelse med politiske utrenskninger konfiskerte han i 1728 familien Caos eiendom og tvang dem til å forlate Beijing.

Xueqin var da bare 9 år gammel. Så meget om hans senere liv er ikke kjent. Det meste av livet tilbragte han i stor armod vest i Beijing, der han holdt hodet over vann ved å selge bilder han laget. Tidvis var han også lærer ved den keiserlige skole for mandsjuiske adelige og bannerfolk.

Verk[rediger | rediger kilde]

Cao er blitt kjent på grunn at ett eneste verk, men det er til gjengjeld gått inn i verdenslitteraturen: Romanen Drømmen om det røde kammeret. Han skal ha skrevet på verket i over ti år, antagelig i tiden rett før århundremidten. Da Cao døde i 1763 var åtti av de hundre planlagte kapitlene ferdig. Manuskriptet ble fullført av Gao E og i 1791 utkom en versjon på 120 kapitler.

Museum[rediger | rediger kilde]

Et museum viet til Cao Xueqin (Cao Xueqin jinianguan) ligger i Beijing botaniske hage.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ pantheon.world, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ China Biographical Database[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]