Burfotball

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Cageball»)

Burfotball[1][2][3] (engelsk: cageball) er en ballsport som ligner på tradisjonell innendørsfotball, men med en vri med at man spiller man i et bur (som navnet antyder). På grunn av det lukkede miljøet er spillet raskere og mer dynamisk, og legger større vekt på fotballteknikk.

Historie[rediger | rediger kilde]

Burfotball ble oppfunnet av fotballtreneren Jörg Berger, daværende trener for Schalke 04 i Bundesligaen, som søkte en måte å spille fotball på tross dårlige vinterforhold. Han ville holde regelverket så enkelt og kort som mulig for å sikre et raskt og spennende spill.

Den 19. oktober 2002 i Gelsenkirchen i Tyskland ble burfotball spilt for første gang da den tyske Bundesligaklubben Schalke 04 arrangerte det første offisielle mesterskapet. 16 lag kjempet om mester-tittelen. Noen av de største navnene innen tysk fotball har engasjert seg i burfotball, herunder navn som Jörg Berger, Rudi Assauer og Klaus Fischer.

Banen[rediger | rediger kilde]

Burfotball spilles på kunstgress. Banen pleier å være 23 × 15 m, men dette kan variere noe. Hele banen er omringet av ett vant som er 1 meter høyt, i tillegg til dette er det et 4 meter høyt nett som strekker seg over hele banen. Dette fører til at ballen vanligvis aldri er ute av spill.

Målhøyden kan tilpasses antall spillere på banen eller om det spilles med eller uten målvakt.

Lagene[rediger | rediger kilde]

Et lag består av 4 spillere (3 utespillere pluss målvakt). I tillegg kan det byttes inn så mange spillere som ønskelig. Burfotball er et intensivt og svært hurtig spill, så det kan være godt å ha noen innbyttere på benken.

Spillereglene[rediger | rediger kilde]

Spill med veggen er ikke bare lov, det er litt av vitsen. Hands av spiller på banen, eller av målvakt utenfor målvaktområdet, gir straffespark: straffespark tas på hockeymåten, starter på midtbanen og spiller har 3 sekunder på å sette ballen i mål.

Man bruker stort sett samme regler som i vanlig fotball. Frispark gis som i vanlig fotball, og frispark må tas hurtig. Innkast, hjørnespark og offside er dog ikke gjeldende.

På utendørsbaner brukes det vanligvis kunstgress-sko. Andre typer innendørs-sko kan også brukes. Det er ikke tillat å bruke sko med skruknotter.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ href=, <a (3. januar 2008). «Klart for bur-fotball». folkebladet.no. Arkivert fra originalen 20. juli 2021. Besøkt 20. juli 2021. 
  2. ^ «Rockefeller: Avspark Lørdag presenterer: SAMBA-AKADEMIET LIVE DJ Goldfinger, Triksegutta, m.m. (01/08-2006)». www.rockefeller.no. Besøkt 20. juli 2021. [død lenke]
  3. ^ Østrem, Kjetil (22. mars 2017). «Nytt treningssenter på Heiane i april». Sunnhordland (norsk nynorsk). Arkivert fra originalen 20. juli 2021. Besøkt 20. juli 2021. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]