Hopp til innhold

C-4

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Klargjøring av C-4
Molekylær oppbygning av RDX

C-4, eller Composition C-4, er et plastisk sprengstoff med stor detonasjonshastighet og sprengkraft, noe som gjør det egnet til militær bruk. C-4 er vanligvis pakket i firkantede enheter. Hovedingrediensen (91% av vekten) er heksogen. Stoffene som er tilsatt for å gjøre hexogenen plastisk er polyisobutylen og dietylhexyl. I den sivile varianten er det tilsatt 1,6% SAE-10 motorolje, mens den militære inneholder en annen oljetype. C-4 er 1,34 ganger så eksplosivt som trinitrotoluen (TNT). Det kan detoneres med en vanlig fenghette.

C-4 er et relativt sikkert sprengstoff, men er mer følsomt enn TNT. Det kan ikke detoneres ved hjelp av vanlig ild, skudd eller støt.

Det har en detonasjonshastighet på ca. 8 100 meter/ sek.

Bruksområder[rediger | rediger kilde]

USAs forsvar bruker den militære utgaven av C-4 i M112-sprengladninger. 16 pakker M112 utgjør en M183-sprengladning.

C-4 består tildels av en plastisk ingrediens, slik at det kan formes omtrent som leire og for eksempel bli presset inn i sprekker i bygninger, broer, utstyr eller maskineri. Det kan også formes rundt et objekt om ønskelig. C-4 kan brukes til å lage panserbrytende hulladninger eller kutte-ladninger på grunn av sin høye detonasjonshastighet.

Autoritetsdata