Busskonflikten i Sverige 2008

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Busskonflikten i Sverige 2008 var en arbeidskonflikt som fant sted 1. til 15. juli 2008 mellom Svenska kommunalarbetareförbundet og Bussarbetsgivarna, som mislyktes med å oppnå en kollektivavtale for bussjåfører i Sverige. Konfliktet berørte blant annet faglige krav om forkortet arbeidstid, lønnsøkninger og rett til fast ansettelse. Bussjåførenes avtaler var en av de siste som ikke ble fornyet under denne runden med forhandlinger.

LOs ordførende, Wanja Lundby-Wedin, mente at bussjåførene hadde hengt igjen i lønnsutvikling sammenlignet med andre bransjer: «Kommunal[arbetareförbundet] streiker for at bussjåførene skal få hva alle andre allerede har fått - verken mer eller mindre».[1] Bussarbetsgivarna mente imidlertid at deres tilbud var på linje med den generelle lønnsutviklingen, at bussjåførene er blant de best betalte i Kommunalarbetareförbundet, og pekte på at de allerede hadde gått med på kravet om at alle midlertidige ansettelser automatisk skal gå over til faste ansettelser etter to år.[2] Konflikten ble avsluttet på kvelden 15. juli, da partene hadde kommet til enighet, og en treårig avtale ble underskrevet. En planlagt streik i Skåne ble dermed droppet, og busser tatt ut i forbindelse med streiken andre steder i Sverige ble igjen satt i trafikk. Streiken varte i femten dager, fire dagers opphold inkludert.

Hendelsesforløp[rediger | rediger kilde]

En omfattende streik brøt ut i Stockholms län 1. juli klokken 00.01. Da Bussarbetsgivarna tilbød nye forhandlinger 4. juli, begynte bussene å rulle igjen. Etter sammenbrudd i forhandlingene varslet Kommunalarbetareförbundet om ny streik fra og med 10. juli. Streiken rammet lokalbusser i Stockholms län, regionale busser og flybusser, totalt om lag 60 ruter. Busselskapet Veolia Transport svarte med lockout i Norrbottens og Vesternorrlands län. Streiken omfattet 1500 bussjåfører og lockouten om lag 70 personer.[3]

Fagforbundet hevdet opprinnelig at om ingen framskritt skjedde i forhandlingene, skulle også bussjåførene i Skåne (Ariva Sverige AB, Veolia Transport, Swebus og Bergkvara buss) fra 15. juli også tas ut i streik, og sjåførene i Swebus Express og Säfflebussene samt Flygbussarna fra 18. juli. Streiken i Skåne ville innebære at 90 % av alle linjebusser ville ligge nede.[4] Kommunalarbetareförbundet unntok trafikk til og fra Skavsta lufthavn fra streiken.[3] Etter å ha møtt til forhandlinger 14. juli oppnådde man et midlertidig utkast til en ny avtale, og den planlagte streiken i Skåne ble utsatt til natt til 17. juli. Tirsdag 15. juli ble det meddelt at dersom partene aksepterte avtalen, skulle de møtes på kvelden klokken 22.00,[5] noe som også skjedde. Tirsdagskvelden ble det avholdt en pressekonferanse der partene gjorde kjent at de hadde kommet til enighet og hadde skrevet under en ny treårig tariffavtale.[6]

Avtalen omfatter om lag 500 virksomheter og omtrent 18 000 ansatte.[7]

Forhandlinger[rediger | rediger kilde]

Konflikten berørte en rekke forhold angående svenske bussjåførers arbeidsforhold. Kommunalarbetareförbundet sammenfattet sine hovedkrav i følgende punkter:

 1. Minst 11 timers hvile per døgn
 2. Rammetiden skal forkortes fra høyst 13,5 timer per dag til høyst 13 timer per dag
 3. Økt rett til fast ansettelse
 4. En lønnsøkning på 1600 kr over to år[8]

Ved konfliktens utbrudd var hovedregelen angående døgnhvilen at den skulle være minst 11 timer. Denne hovedregelen kunne imidlertid innskrenkes tre ganger i uken, slik at døgnhvilen ble minst ni timer. Det var ikke tillatt å redusere den anbefalte døgnhvilen (11 timer) med mere enn seks timer per uke.

Bussarbetsgivarna ville ikke imøtegå kravene til det fulle, men svarte på følgende måte:

 1. Reglene for bussjåførenes døgnhvile er de samme som for andre innen transportbransjen, samt at de oppfyller de krav som er satt opp i EG-direktivet angående kjøre- og hviletider og arbeidstider i veitrafikk. Man er imidlertid innstilt på å endre reglene slik at «muligheten for å redusere døgnhvilen blir halvert» og at kun ett døgn med ni timers hvile vil være tillatt per uke.
 2. Når det gjelder rammetiden har man ikke villet imøtegå Kommunal[arbetareförbundet], men mener å ha et rimelig kompromissforslag.
 3. Når det gjelder retten til fast ansettelse mener man å ha imøtegått forslaget som gjør at midlertidig ansatte skal gå over i faste stillinger etter to år.
 4. Når det gjelder lønnsøkningen har man mot Kommunal[arbetareförbundet]s krav på en sammenlagt lønnsøkning på 12,5 %, kommet med motbudet på 10,4 %.[2]

Den endelige avtalen slår fast at 11 timers døgnhvile gjelder for ruter under 50 km (linjer over 50 km har allerede dette garantert gjennom EU-regler), med enkelte mindre vesentlige unntak; at rammetiden for linjer under 50 km begrenses til 13 timer, med unntak av skoleskyss; at det blir lettere å gå over fra ansettelse ved behov til en generell midlertidig ansettelse og fra midlertidig ansettelse til fast stilling; samt at lønnen forhøyes i tre etapper med ett års mellomrom.[9]

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ Intervju med Wanja Lundby-Wedin, dn.se. Besøkt 14. juli 2008.
 2. ^ a b Vad handlar busstrejken om? Arkivert 14. november 2008 hos Wayback Machine., Bussarbetsgivarna. Besøkt 14. juli 2008.
 3. ^ a b 1 500 bussförare i Sverige strejkar[død lenke], sr.se 10. juli 2008. Besøkt 10. juli 2008.
 4. ^ Låst läge i busskonflikten - strejken fortsätter, dn.se 10. juli 2008. Besøkt 10. juli 2008.
 5. ^ Strejkbesked tisdag kväll, dn.se. Besøkt 15. juli 2008.
 6. ^ Kommunals förhandlare nöjda med avtalet, dn.se. Besøkt 16. juli 2008.
 7. ^ Parterna överens – busskonflikten är över Arkivert 23. juli 2008 hos Wayback Machine., transportgruppen.se. Besøkt 16. juli 2008.
 8. ^ Busstrejk i Skåne framflyttad – parterna förhandlar[død lenke], kommunal.se 14. juli 2008. Besøkt 14. juli 2008.
 9. ^ Kommunal – Stor glädje över nytt bussavtal Arkivert 2. august 2008 hos Wayback Machine.. Besøkt 16. juli 2008.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Wikinews-logo.svg Wikinytt: Busstreiken i Sverige fortsetter – relatert nyhetssak
Wikinews-logo.svg Wikinytt: Busstreiken i Sverige avblåses – relatert nyhetssak