Bulqizë

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Bulqizë i 1993

Bulqizë er en by i prefekturet Dibër i Albania. Den har ca. 10 000 innbyggere.

Byen er en gruveby som ligger øst i landet, ved hovedveien SH 6 ikke langt fra grensen til Nord-Makedonia ved grensebyen Debar.

Byen er hovedstad i Bulqizë-distriktet.

Geologisk oppbygning[rediger | rediger kilde]

Når det gjelder den geologiske oppbygningen, ligger Bulqizë i den tektoniske sonen til Mirdita og den tektoniske sonen til Krasta-Cukali, som strekker seg som en bue fra Labinoti til Dibra. Den geologiske oppbygningen av Bulqizë består av magmatiske bergarter med en andel på 65%, samt terrigene og sedimentære bergarter. Påvirket av det geologiske mangfoldet i området har vi forskjellige og komplekse strukturer. Sterke differensierende bevegelser (heving og senking) har spilt en viktig rolle i dannelsen av strukturelle formasjoner i dette området, og som et resultat ser vi resultatene av forkastninger og grabener representert av fjellene og dalene rundt. Også i dette området kan vi si at relieffet er mer resultatet av tektonisk separasjon enn kompresjon.

Geografi[rediger | rediger kilde]

Kommunen Bulqizë ligger i den nordøstlige delen av Albania. I nord grenser den til Dibra-kommunen, i øst til Republikken Nord-Makedonia, i sørvest til Tirana, i sør til Librazhd og i vest til Klos. Lengden på kommunegrensen er 120 km, hvorav lengden på grensen til Dibra-kommunen er 25 km, til Librazhd-kommunen 29 km, til Republikken Nord-Makedonia 30 km, til Klos 23 km og til Tiranë 13 km.

Kommunen Bulqizë har et areal på 694 km². Hele kommunens territorium spenner fra 300 m til 2000 m over havet. Kommunen Bulqizë består av 7 administrative enheter: Bulqizë, Martanesh, Fushë-Bulqiza, Zerqan, Gjoricë, Ostren og Trebisht.

Kommunen Bulqizë har et variert terreng, hovedsakelig fjell- og åsland, med høyder som varierer fra 420 m til 2101 m over havet. Det høyeste fjellet i området når 2115 m over havet. I dette området ligger Bulqizë-dalen med en utstrekning fra vest til øst og en bredde på opptil 25 km, og denne dalen dreneres av Bulqizë-elven, som flyter inn i Drin-elven. Territoriet til denne kommunen inkluderer også Okshtuni-dalen, som dreneres av Okshtuni-elven, som slutter seg til Bulqizë-elven i Çerenec; andre daler inkluderer Zogja-dalen og Martanesh-dalen. Andre landformer inkluderer Golloborda-sletten, Gjorica-sletten, Homeshi-sletten, Vajkali-sletten, Klenja-sletten og Ballenja-sletten. I territoriet til kommunen Bulqizë finner vi også Martanesh-fjellene og Golloborda-områdene. Den høyeste høyden ligger i sør for Allamani-fjellene, Maja e Kreshtës (2101m, også den høyeste toppen i dette området) og i Lopa-fjellene, Maja e Dhokzit (2020m) og Maja e Kaptinës (1873m).