Brev fra julenissen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Brev fra julenissen er en serie brev som forfatteren J.R.R. Tolkien skrev til sine barn. Det begynte med at Tolkien skrev et brev til sønnen sin på tre år i 1920, og skrev under med «Din kjær. julenisse[1]».

Det hele vokste så til å inkludere flere skikkelser. For eksempel Nordpolbjørn, som deler hus med julenissen; gartneren Snømannen; sekretæren Ilbereth, snøalver, dverger, og plagsomme tusser som bodde i hulene under huset til nissen. Hver jul skrev Tolkien om hva som hadde skjedd på Nordpolen siden forrige gang. Han kunne bruke flere skrifter for å få det til å virke som om det var forskjellige personer som hadde skrevet dem: julenissen hadde skjelvende håndskrift, Nordpolbjørn hadde runeliknende store bokstaver, mens Ilbereth hadde en elegant skrift. Dessuten tegnet han også tegninger på kortene, og lagde egne frimerker fra Nordpolen.

Han hadde flere ulike metoder for å overlevere brevet. Ofte la han det i kaminen slik at det så ut som det hadde kommet ned gjennom skorsteinen. I tillegg kunne han lage underlige lyder på morgengryet, og lage fotavtrykk av snø på gulvteppet. Dermed kunne det se ut som om julenissen selv hadde vært på besøk. Etterhvert ble også det lokale postbudet med på leken, og leverte selv brevene. Da barna skrev tilbake, ble brevene brått borte fra peishylla når ingen var i nærheten.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Carpenter, Humphrey, s. 186

Bøker[rediger | rediger kilde]

  • Carpenter, Humphrey (2000). J.R.R. Tolkien : en biografi. Oslo: Tiden. ISBN 82-10-04533-4. 
  • Tolkien, J.R.R. (1997). Brev fra julenissen. Oslo: Tiden. ISBN 82-10-04082-0.