Breiskartolla

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Breiskartolla er et furutre i Vindøldalen i Trollheimen. Furua var lenge målt til å være Norges største, inntil Bjønnafurua i 2014 ble målt til å være større.[1]

Breiskartolla (eller Stortolla).

I 2008 ble furua som står i Surnadal kommune oppmålt. Foranledningen var at et furutre i Alta hadde vunnet i «Mitt tre»-konkurransen i 2007. Konkurransen ble arrangert i regi av Norsk genressursenter, NRK Natur og Det norske skogselskap. En 14 meter høy furu i Mathisdalen i Alta ble kåret til landets største med en omkrets på 4,38 meter i brysthøyde ( 1,30 meters høyde). Volumet på furua i Alta ble beregnet til å være 8,2 kubikkmeter.

Breiskartolla har innkripsjonen 1868 i stammen.

Skogbrukssjef Tore Gjul og Råg Ranes frå Vindøldalen Utmarkslag mente Breiskartolla kunne være større. Med en forlenget stige målte de omkretsen for hver meter på det 13,5 meter høye treet. Volumet ble målt til 10,62 kubikkmeter, omkretsen i brysthøyde var 4,70 meter. Breiskartolla var altså større i kubikk enn treet som ble utpekt til vinneren av konkurransen i 2007. Etter oppmålingen skrev Altaposten at storfurua i Mathisdalen hadde mistet posisjonen som Norges største, og at Alta-furua nå var Norges nest største furu.

Hvor gammelt furua i Vindøldalen er vet man ikke, 500 år er blitt anslått. Årstallet 1868 er skåret inn i stammen, og ekspertene mener treet nærmest har sluttet å vokse etter dette, siden innskjæringen ikke er overgrodd. Deler av treet er også blitt til gadd (tørrfuru).

Skilt til Breiskartolla, som påstås å være Norges største furutre.

Furua nås via bomvegen i Vindøldalen. Fra parkeringsplassen følger man i en times tid den blåmerkede stien til Nedre Breiskarsetra. Noen hundre meter før setra er det satt opp skilt til Breiskartolla, som står rett utenfor stien.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ nrk.no Furujeger fant rekordtre 05.11.2014

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]