Brannen i Hotel Caledonien

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Hotellblokka der brannen brøt ut 5. september 1986. Den nyeste av de to hotellblokkene kan såvidt skimtes i bakgrunnen til venstre.
Foto: Siri Johannessen (februar 2013)
Den brune blokken er den nyeste av de to hotellblokkene.
Foto: Siri Johannessen (desember 2013)

Brannen i Hotel Caledonien i Kristiansand oppsto tidlig om morgenen 5. september 1986. 14 mennesker omkom i brannen, 54 andre ble behandlet på sykehus for mindre skader eller sjokk.

Brannen ble oppdaget og varslet klokka 04.40. Den startet i underetasjen til den eldste av de to høyblokkene som utgjorde hotellet, ved trappenedgangen fra vestibylen til restaurant Veteranen. Årsaken til brannen var sannsynligvis feil i en lampeledning. Uheldig materialbruk i de nedre etasjene og utette dører til trappeoppganger, heissjakter og gjesterom medvirket til at brannen raskt spredte seg til vestibylen i 1. etasje og til 2. og 3. etasje, og at røyk fra brannen spredte seg videre oppover i den 13 etasjer høye hotellbygningen. Gjesterommene i hotellblokka lå i 4.-12. etasje.

Redningsarbeidet var vanskelig. Røykutviklingen gjorde at ingen av hotellgjestene greide å ta seg ut gjennom rømningsveiene inne i hotellet, og de måtte derfor reddes ut gjennom vinduene. Brannvesenets stiger nådde ikke opp til de øverste etasjene, og flere personer måtte derfor reddes ved hjelp av helikopter. Til sammen 86 personer oppholdt seg i denne delen av hotellet. Av disse ble 70 hentet ut i live via brannvesenets stiger, mobilkraner eller helikopter, mens 2 reddet livet ved å hoppe fra vinduer. Vinduene på gjesterommene kunne ikke åpnes fordi håndtakene var fjernet, og mange av gjestene knuste derfor vinduene for å få frisk luft, før de ble reddet. Alle de omkomne døde av røykforgiftning.

Hotel Caledonien ble gjenoppbygd etter brannen.

Kilder[rediger | rediger kilde]