Bot (dataprogram)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Bot (av robot) er slang for en programvareagent. En bot er programmert til å utføre en spesifikk oppgave automatisk, dvs regelmessig og på egen hånd, uten hjelp fra mennesker. Boter brukes for eksempel i IRC chats ("chatteboter"). Der kan de blant annet gi hjelpeinformasjon og annen informasjon til brukere på forespørsel, eller de kan fjerne brukere som ikke lenger er aktive. Boter brukes også i videospill. Der kan de simulere menneskelige brukere i opplæringsdelen av spillet, eller de kan brukes til juks ved å spille spillkarakterer opp til høyere nivåer.

En fordel med boter - som med andre programvareagenter - er at de gjør store programsystemer enklere å utvikle og vedlikeholde. Botene isolerer spesifikke oppgaver i mange mindre programmer, som dermed blir enklere og kan utvikles, vedlikeholdes og kjøres ganske uavhengig av hverandre. Alternativet er å forsøke å gjøre alt i ett stort program, som dermed ville blitt svært komplekst.

Eksempel[rediger | rediger kilde]

Internet Chess Club[1] er et nettsted der menneskelige brukere kan spille lyn- og hurtigsjakkpartier mot hverandre. I tillegg organiserer nettstedet løpende sjakkturneringer, det gir ulike typer sjakkurs, det lar brukerne løse ulike typer sjakkoppgaver og det tilbyr hjelp til nye brukere. Men disse funksjonene er ikke programmert inn i hovedprogrammet for nettstedet. I stedet har utviklerne programmert uavhengige boter for turneringsorganisering, sjakkursing, oppgaveløsning og brukerstøtte. Til enhver tid kjører f.eks. flere ulike turneringsboter som regelmessig organiserer turneringer av hver sin type. Noen boter er også sjakkprogrammer som brukerne kan spille mot.

Referanser[rediger | rediger kilde]