Bornholms Værn

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Bornholms Værn (BV) var et dansk regimentBornholm, grunnlagt som en lokal milits i 1672 benevnt Bornholms Væbning. Mannskaper fra Bornholm skulle etter løfte fra Frederik III i 1660 ikke gjøre tjeneste utenfor øya. Kongen gav løftet som belønning for at Bornholm hadde befriet seg selv fra Sverige 1658–1660.

Bornholms Værn ble nedlagt som ledd i forsvarsforliket i 2000.[1]

Den militære tilstedeværelsen på Bornholm i dag (2021) består av Det Bornholmske Hjemmeværn samt 3. opklaringsbataljon fra Gardehusarregimentet (III/GHR). Det utdannes stadig et begrenset antall vernepliktige på Bornholm under GHR.

Marineinfanteri[rediger | rediger kilde]

Bornholms Værns tre infanteribataljoner var det danske marineinfanteri grunnet tilknytningen til det gamle danske marineinfanteri (Marineregimentet 1672-1741) som er en del av BVs bakgrunn. Denne tilknytningen gjorde at BV brukte to forskjellige beretmerker. Infanteriet brukte et seilskip (Christian Vs navnetrekk) som merke, mens resten av regimentet og regimentets sjef brukte en griff (Christian IVs navnetrekk) som merke. Griffen var regimentsmerket. (Det var en lindorm, den bornholmske drage) den ble feilfortolket som en griff.[2]

Den kalde krigen[rediger | rediger kilde]

Etter annen verdenskrig var BV et operativt forband på brigadestørrelse. Regimentsstaben med sjefen (oberst) var også staben for BV i krigstid. BV var forlagt til Almegårds Kaserne i Rønne.

I/BV sto for utdannelse av de vernepliktige infanterister og hjemsendte dem til mobiliseringen i de to andre bataljonene. De andre avdelingene utdannet på skift vernepliktige til deres respektive spesialer, samtidig med at det også var fast personell i disse avdelingene.

Arkiver[rediger | rediger kilde]

Bornholms Værns arkiver ble destruert etter nedleggelsen, hvorved viktig informasjon om Danmarks rolle under den kalde krigen gikk tapt. Ordren kom fra den statlige institusjonen Statens Arkiver uten nærmere begrunnelse; muligvis skyldtes det Bornholms posisjon under den kalde krigen. Det ble gjort uoffisiell innsats for å bevare deler av arkivet.[3] I hvilket omfang dette lyktes er ukjent.

Billedgalleri 1761[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Opklaringsbataljon». forsvaret.dk. 2019. Besøkt 26. oktober 2019. 
  2. ^ De bornholmske privilegier Jørn Klindt på bornholmske-samlinger.dk 1990
  3. ^ Værnets historie skulle slettes af Bjarne Hansen 21. marts 2008 på bornholm.nu