Robert Thom Karlsen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Bob Horn)
Hopp til navigering Hopp til søk
Robert Thom Karlsen
Født1955Rediger på Wikidata
Beskjeftigelse Illustratør, tegneserieskaperRediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata

Robert Thom Karlsen eller Bob Horn (født 1955) er en norsk undergrunnstegneserietegner og regnes blant de viktigste norske undergrunnstegnerne på 1980-tallet. Robert Karlsen er hans egentlige døpenavn. Mellomnavnet Thom tok han til seg senere. Bob Horn er et pseudonym. Tegneseriene hans signeres Bob Horn eller med merket #.

Et kjennetegn ved flere av Bob Horns tegneserier er at det kan være vanskelig å få tak i meningen. De er drømmende og poetiske og må tolkes. Karlsen har selv sagt at «Vi kan lage kunstneriske seriar uten ord, der lesaren må leite og tenkje. Eller vi kan vanskeleggjere teksten, gjere den meir uavhengig av streken. Eg har laga slike seriar[1]».

Karlsen debuterte som undergrunnstegner med en en-sides tegneseriehistorie som het Sult. Den ble utgitt i Gateavisas tegneserieextra (nr.4) i 1979. Han var en fast bidragsyter i Gateavisas tegneserieekstra i årene fra 1979 og fram til 1992.[2] Gateavisa utgav i 1988 et eget Bob Horn tegneserieextra. Dette bladet samlet Bob Horns tidligere publiserte tegneserier fra Gateavisa, tegneseriebladet Brage serie 1 og 2, samt Gateavisas Psykose.

Bob Horn var også en av de framtredende tegnerne i undergrunnsbladet Brage. Her utmerket han seg kanskje særlig med sin parafrase over Theodor Kittelsen; «En aften med Kittelsen» i 1982. I et intervju med nynorskavisa Dag og Tid ble Robert Karlsen spurt om sitt forhold til Kittelsen:

«Finst det gode avisteiknarar i Noreg i dag, med unntak av deg sjølv?»
«- Nei.»
«Men av tidlegare teiknarar må du vel ha noko førebilde?»
«- Ja, Kittelsen.»
«Men han elskar da alle?»
«- Kanskje det, men ikkje på mitt vis. Eg er ein reinkarnasjon av det han ikkje rakk å gjere.(...) Nett no lagar eg ein teikneserie om oss to («En aften med Kittelsen»)».

Horn var en gjenganger i magasinet Brage i perioden fra 1982 til 1984 med sin vare strek og fine skravering. Den første serien i Brage, i bladets andre inkarnasjon, var «Kollaps», en mørk, ekspressiv og eksperimentell serie på 8 sider, som bevisst var stygt tegnet.

Han lagde i 1982-1983, i sin mest aktive periode, også en parodi på den norske tegneserien Bustenskjold. Denne parodien hadde undertittelen «Brunstenskjold og Plastbakk-kallen». Den gikk i Dag og Tid med tekst av Grey Espford (pseudonym Gard Espeland) og tegning av Romvald Kli (pseudonym for Robert Thom Karlsen). I 1995, 13 år senere, ble tegneserien samlet i et eget hefte.[3]

Som tegner søkte ikke Robert Karlsen dit hvor de store pengene var. Til Dag og Tid uttalte han om andre avistegnere at «de enten er pengehugne amatører eller trendmakere alle som èn». I samme avis kommenterer Gard Espeland Karlsens strek og skriver: «Han er opplagt den mest ukjente avisteiknaren i landet. For publikasjonene han teiknar i er ikkje det vi vanlegvis kallar allemannseige. Men folk med interesse for slikt vil ha lagt merke til streken hans». Om Robert Thom Karlsens bidrag til avisa Friheten hevder Espeland: «Om det vore fleir enn dei alt frelste som hadde lese den avisa, hadde han opplagt vore ein av dei mest kjende avisteiknarane i landet».[4]

Dankert Ørsteins tegneserieantologi Norske Serier (1992) på Konsept Forlag i Kongsberg besto blant annet av fire serier etter manus av Ingar Knudtsen. Forfatter Knudtsen uttalte selv at «Blant de beste synes jeg var den vesle serien på to sider, novella «Tryllekunst», tegnet av Bob Horn, alias Robert Karlsen, tidligere tegner i avisa Friheten.»[5]

I 1981 bidro Karlsen med tegninger og omslag til et studiehefte i kvinnepolitikk, Vi er mange, utgitt av Marxistisk opplysningsråd i samarbeid med Norsk kvinneforbund.

Etter Berlinmurens fall fant Karlsen en ledig jobb i NKPs partiavis Friheten hvor han ble politisk tegner, og en tid fylte han også funksjonen som kulturredaktør. Sine politiske tegninger for avisa Friheten signerte han med navnet Thom.

I 1989 fikk han utgitt diktsamlingen Mørkedikt på forlaget Falken Forlag (eid av NKP).[6]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ ["Dag og Tid" 26.08.1982 og "Norske Serier" nr 6. 1990.]
  2. ^ Opplisting hos Comics.org
  3. ^ Oversikt nynorske teikneseriar Arkivert 6. oktober 2011 hos Wayback Machine.
  4. ^ [Dag og Tid nr 34 fra 1982. Side 3 og 6]
  5. ^ Kortnoveller som tegneserier Arkivert 2. februar 2010 hos Wayback Machine.
  6. ^ Karlsen, Robert Thom: Mørkedikt, Oslo : Falken , 1989. ISBN 8270092576 (h.)