Blokk (geografi)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Blokk er et geografisk område på et lands kontinentalsokkel. I dagligtale og i media blir blokk noen ganger omtalt som oljeblokk. De fleste blokker vil være gitt ved 4 hjørnepunkter symmetrisk om et sentrum og definert av 4 geografiske koordinatpar, men blokker som ligger på grensen av kontinentalsokkelen vil ha annen avkortet form gitt av 3 eller flere koordinatpar. Hver blokk er identifisert av et entydig navn.

Blokk på norsk sokkel[rediger | rediger kilde]

I forvaltning av petroleumsvirksomheten på norsk sokkel har blokk-begrepet en betydning ved at utvinningstillatelser i utgangspunktet gis for en eller flere blokker til et eller flere oljeselskaper.

En blokk er alltid plassert inn i en kvadrant. Kvadranter er en grovere geografisk inndeling av norsk sokkel på en breddegrad ganger en lengdegrad. Det er 37 kvadranter sør for 62. breddegrad, de er nummerert slik som vist i figur 1. Hver fulle kvadrant er delt inn i 3 X 4 (12) blokker som er nummerert fortløpende som i figur 2. Størrelsen på fullstendige blokker er dermed gitt som 15 breddeminutter ganger 20 lengdeminutter. I Nordsjøen tilsvarer det omkring 500 km². Eksempel på blokknavn er «8/4». Dette er blokk nr 4 i 8. kvadrant og ligger sør for 62. breddegrad.

Nord for 62. breddegrad er kvadranter inndelt på samme måte. Blokknavnet er her beskrivende for geografisk beliggenhet. Blokk «6506/12» er blokk nr 12 i kvadrant 6506 som ligger i sørøstre hjørne av rektanglet mellom 65. og 66. breddegrad og mellom 6. og 7. lengdegrad.

Andre stater som for eksempel Storbritannia deler opp kontinentalsokkelen i blokker etter andre prinsipper.

Se også[rediger | rediger kilde]

+------+------+------+
!    !    !    !
! 8/1  ! 8/2  ! 8/3  !
!    !    !    !
+------+------+------+
!    !    !    !
! 8/4  ! 8/5  ! 8/6  !
!    !    !    !
+------+------+------+
!    !    !    !
! 8/7  ! 8/8  ! 8/9  !
!    !    !    !
+------+------+------+
!    !    !    !
! 8/10 ! 8/11 ! 8/12 !
!    !    !    !
+------+------+------+
Figur 2: Eksempel, kvadrant
nummer 8 inndelt i 12 blokker