Blodpenger (1983)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Blodpenger
orig. L'Argent
Generell informasjon
Utgivelsesår1983
Prod.landFrankrike
Lengde83 min.
SpråkFransk
Bak kamera
RegiRobert Bresson
ManusforfatterRobert Bresson
Eksterne lenker

Blodpenger (originaltittel: L'Argent) er en fransk dramafilm fra 1983, regissert av Robert Bresson. Filmens forelegg er en novelle av Lev Tolstoj.

Handling[rediger | rediger kilde]

En ung mann, Norbert, forsøker å få tak i penger fra faren sin. Faren ønsker å støtte ham, men Norbert presser på for å få mer penger - på grunn av en gjeld han skylder til en skole-kamerat. Men faren hans nekter å gå med på dette, og en appell til moren hans mislykkes også. Norbert forsøk å pantsette klokken sin til en venn, som i stedet gir ham en falsk pengeseddel. Han tar med seg denne forfalskningen til en foto-butikk, og bruker den til å kjøpe en bilderamme.

En butikk-sjef tar imot seddelen, men partneren hennes oppdager at seddelen er falsk - og skjeller henne ut for hennes godtroenhet. Men han hadde selv akseptert to forfalskede sedler forrige uke. Deretter bestemmer han seg for å bli kvitt alle de tre forfalskede sedlene så snart anledningen byr seg. Han bruker dem til å betale Yvon, for å levere fyringsolje. Yvon prøver å betale ved en restaurant med de forfalskede sedlene, men servitøren gjenkjenner pengene som falske. Yvon blir derfor arrestert. Lucien, en assistent ved den samme foto-butikken blir avslørt for å ha satt opp prisene når arbeidsgiverne hans er ute av butikken. Pengene han tjener på dette, putter han i sin egen bukselomme.

Svindelen hans blir oppdaget, og Lucien får snart sparken. Men han beholder en kopi av butikkens nøkler. Han og to kamerater raner deretter et pengeskap i butikken. Yvon trenger desperat penger, og blir med på et bank-ran. Men politiet forhindrer planene deres, og han blir arrestert. Lucien og hans medskyldige blir til slutt oppdaget og arrestert for skimming av bank-kort, og Lucien blir sendt til samme fengsel som Yvon havnet i. Lucien tilbyr å inkludere Yvon i en plan for å bryte seg ut av fengsel, men Yvon nekter å være med.

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]