Bispegra

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Bispegra er et lite avgrenset område på Lund i Kristiansand som er et gårdsbruk med bygninger og dyrkbar jord. Stedet er sentralt i området på Lund som ellers kalles Kongsgård. Bruket var i ordinær drift som landbrukseiendom frem til rundt 1960 da området gradvis ble bebygget med boliger. Bispegra har grense mot Prestebekken og Kongsgård Allé ved Østre Ringvei.

På bruket var det frem til dette tidspunktet dyrehold med produksjon av bl.a. svinekjøtt, melk og egg. Gårdbruker Theodor Thorkildsen kjøpte bruket i 1929 [1]. I 1837 ble bruket overdradd fra garverieier Robert Major til garverimester James Coward. Mellom bruket og Kongsgårdbukta var det et garveri som var i drift opp til rundt 1975. Frem til 1965 gikk Kristiansands bygrense langs Kongsgård Allé på dette stedet, og bruket lå i Oddernes kommune.

Nåværende eier av Bispegra, som driver gartneri, forteller i boka "Rusleturer på Valhalla og Kongsgård" om oppveksten her og at det var faren hans som kjøpte bruket i 1929. Ved byggingen av det tidligere Vanførehjemmet rundt 1955 som nå er en del av Sørlandet sykehus ble tomtegrunn ekspropriert fra Bispegra til vei, og i dag er det veistykket kjent som Bispegra.

Kilder[rediger | rediger kilde]